Čestitka premijera Gutića u povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom

Menprom

U povodu 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upućuje javnu čestitku u kojoj stoji:

Reha Centar

„U svoje ime i u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim građanima Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine upućujem iskrene čestitke povodom 9. maja – Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom.

Tekovine današnje Europe od 1941. do 1945. godine branjene su i u Bosni i Hercegovini i zato je naše moralno i istorijsko pravo da sebe vidimo u zajednici europskih naroda i Europskoj uniji. Upravo je Europska unija kao dan Europe odredila Dan pobjede nad fašizmom, pa ovom prilikom želim čestitati i Dan Europe, simbola bolje budućnosti koja će, nadam se, uskoro biti i naša.

Sa antifašizmom kao idealom, narodi Bosne i Hercegovine dali su veliki prilog pobjedi antifašističke koalicije. Na to moramo biti ponosni.

Sa takvim smo opredjeljenjem razvijali ovaj naš kraj držeći istodobno do multikulturalnosti, tolerancije i suživota svih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili neku drugu pripadnost.

U Bosni i Hercegovini 9. maj se obilježava i kao Dan Zlatnih ljiljana i Dan logoraša BiH. Ovaj datum je objedinio obilježavanje pobjeda nad fašističkom ideologijom, ali je isto tako i podsjetnik na torturu hiljada onih koji su prošli logore u proteklom oslobodilačkom ratu i one koji su dali najveći doprinos u borbi za našu slobodu.

Nadam se da će budućnost donijeti svima svjetlo pravde i nade da se fašizam, u bilo kom obliku, nikad više ne ponovi.“

Odjeljenje za informisanje Vlade TK

aktuelno.ba

Komentari

Komentara