Čestitka predsjednika Skupštine TK u povodu 8. aprila, Svjetskog dana Roma

Spread the love
Menprom

„U ime Skupštine Tuzlanskog kantona i u svoje ime, svim Romima u Bosni i Hercegovini čestitam 8. april – Svjetski dan Roma.

Reha Centar

Ovaj praznik je prilika da ukažemo na bogatstvo historije i kulture romskog naroda, ali i na probleme sa kojima se suočava romska zajednica.
Iako, kao i svi drugi građani, imaju pravo na slobodu i poštivanje osnovnih ljudskih prava, Romi su i dalje najugroženija manjina. Izloženi su različitim oblicima diskriminacije i trebaju bolju zdravstvenu zaštitu, više prilika za zapošljavanje i obrazovanje.

Mi u Tuzlanskom kantonu možemo biti ponosni na iskorake koji su učinjeni posljednjih godina, posebno kada je u pitanju obrazovanje. Iz godine u godinu, sve je veći broj mladih Roma koji završavaju osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Na tom polju moramo učiniti još više, jer samo obrazovane generacije Roma mogu, sebi i svojim porodicama, osigurati kvalitetnije uslove za život.

U to ime, još jednom upućujem iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana Roma, u nadi da ćemo 8. aprila naredne godine moći govoriti o njihovom boljem položaju u našem društvu.“


Predsjednik
Skupštine Tuzlanskog kantona

Žarko Vujović

Komentari

Komentara