Čestitka povodom 46. godišnjice od osnivanja Univerziteta u Tuzli

Spread the love
Menprom

U Narodnom pozorištu Tuzla, danas je održana svečana akademija povodom 46. godišnjice od osnivanja Univerziteta u Tuzli. Svečanost je okupila akademske radnike, rektore univerziteta iz država regiona, Bosne i Hercegovine, Tuzlanskog Kantona i grada Tuzle. Čast da se obrati prisutnima imao je i vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić.

Reha Centar

“Poštovana rektorice Hadžigrahić, uvaženi prorektori i prorektorice, dekani i dekanese, drage profesorice i profesori i ministri u Vladi TK, dragi studenti, prijatelji i gosti, zadovoljstvo mi je danas pozdraviti vas, u danu kada obilježavamo 46 godina od osnivanja Univerziteta u Tuzli, jedne od najstarijih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

Prilika je ovo da se podsjetimo na početke sinhronizirane institucionalne uspostave Univerziteta u Tuzli, kao respektabilne regionalne visokoškolske ustanove. Podsjetit ću vas na davnu 1976.
godinu, kada je formiran Univerzitet u Tuzli, čiji je osnivač bila tadašnja Općina Tuzla. Naš Univerzitet u Tuzli je osnovan kao visokoškolska ustanova, na kojoj su se školovali i usavršavali, uglavnom, kadrovi u tehničkim zanimanjima, što je u to vrijeme bio prioritetan cilj regionalnog razvoja, usklađen sa potrebama industrijskog okruženja. Podsjetit ću i na činjenicu da je na čelu Inicijativnog odbora za formiranje Univerziteta u Tuzli bio akademik Ismet Mujezinović. Tadašnja Općina Tuzla je izgradila,  opremila i održavala sve zgrade tadašnjih fakulteta Univerziteta u Tuzli. Od tada pa do danas Univerzitet u Tuzli se razvijao i nadograđivao, a sa njim i grad Tuzla i cijela regija, gdje su kadrovsku okosnicu činili upravo bivši studenti sa našeg Univerziteta.

Univerzitet u Tuzli bio je do sada predvodnik naučne misli i pozitivnih procesa, generator znanja i napretka u društvu cijele ove regije. Mnogi nekadašnji studenti Univerziteta u Tuzli danas su ugledni, poznati i priznati naučni radnici u zemlji i svijetu i mi smo na to ponosni, isto koliko su oni ponosni zbog toga što su temelje najznačajnijeg dijela svog stručnog i naučnog usavršavanja postavili upravo na našem Univerzitetu.

Siguran sam da će Univerzitet u Tuzli i ubuduće biti na tom putu prosperiteta na kome se stvaraju najveće vrijednosti – obrazuju se mladi ljudi, njeguje i razvija naučna misao, afirmiše razvoj zajednice u kojoj egzistiramo i daje doprinos ukupnom razvoju naše Tuzle i države Bosne i Hercegovine.

Posebno mi je zadovoljstvo, danas, sa ovoga mjesta, istaći da smo 15.12.2022. godine, zajedno podigli zastavu Univerziteta u Kampusu u Tuzli, što je označilo i početak realizacije aktivnosti na izgradnji ovog kompleksa. Grad Tuzla ubrzano i predano radi na izradi i usvajanju dokumenta Zoning plana Kampusa u Tuzli, čiji nacrt je trenutno u fazi javne rasprave, nakon čega će kao prijedlog ići na sjednicu Gradskog vijeća Tuzle, na razmatranje i usvajanje, čime će se steći preduslovi za izdavanje urbanističko-tehničke dokumentacije za gradnju ovog kompleksa.

Uz ove pozitivne vijesti kojima se stvaraju dodatni preduslovi, da akademska zajednica u Tuzli i cijeloj regiji brže postane dio evropskog akademskog prostora, želim vam uputiti srdačne čestitke u povodu 46.
godišnjice Univerziteta u Tuzli. Uz želju da se narednih godina, u povodu ovakvih svečanosti, okupljamo sretni i zadovoljni što su naši zajednički napori, za stvaranjem jedinstvenog, prepoznatljivog i drugačijeg akademskog prostora i naši doprinosi ukupnom razvoju naučne misli i društva u cjelini urodili plodom.

Poštovana rektorice, profesori i profesorice, uvaženi ministre u Vladi TK, poštovani studenti, dragi gosti i prijatelji, neka je sretna 46. godišnjica našeg i vašeg Univerziteta u Tuzli”,- poručio je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara