Čestitka Bege Gutića povodom 2. oktobra Dana oslobođenja Tuzle

Menprom

Povodom 02. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić upućuje je javnu čestitku u kojoj stoji:

Reha Centar

„Drage Tuzlanke i Tuzlaci,

Sretan vam 2. oktobar, Dan kada je 1943. godine Tuzla postala najveći oslobođeni grad u fašizmom pokorenoj Evropi.

Oslobođenje Tuzle je tokom Drugog svjetskog rata predstavljalo jedan od najvećih vojnih i političkih događaja u BiH i regiji. U našoj Bosni i Hercegovini je Tuzla predstavljala najjači i najvažniji slobodni ekonomski centar tokom NOR-a, a njeno oslobađanje je označilo i zaokret daljeg razvoja političkih i vojnih odnosa u cijeloj BiH.

Dragi Tuzlaci, svojim ponašanjem i odnosom naspram društvene stvarnosti vi se i danas borite za život dostojan čovjeka, gajite dokazani i priznati ugled i dostojanstvo Tuzle, kao grada suživota i tolerancije. Antifašistički duh je potrebno i dalje čuvati i konstantno govoriti o važnosti borbe protiv fašizma, jer se radi o tekovini civilizacije i faktoru zajedničkog života.

Danas, kada obilježavate 72 godina od oslobođenja, želim vam se još jednom zahvaliti na njegovanju kontinuiteta antifašizma, slobode i tolerancije, po čemu je Tuzla nadaleko prepoznatljiva.“

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara