Centralna izborna komisija BiH izložena velikim kritikama

Spread the love
Rental Travel

Povodom ponovnog brojanja glasačkih listića za 48 biračkih mjesta, koje je danas počelo, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Stjepan Mikić osvrnuo se na kritike pojedinih političkih komentatora i predstavnika političkih stranaka da „CIK nešto sporo radi…“.

Reha Centar

“Odgovorno tvrdim da radimo sve u skladu s propisima i Izbornim zakonom BiH i podzakonskim aktima. Nijedan rok, nijedna radnja nije urađena mimo onoga što piše u izbornom zakonu i u podzakonskim aktima, a nijedan rok probijen”, kazao je Mikić.

Kaže da će „ovaj proces, gdje toliko nestrpljenja i optužbi ima na naš račun završiti prije roka“.
“Poznato je da postoji faza utvrđivanja i objave izbornih rezultata, koju treba uraditi najkasnije 20 dana od dana provođenja izbora. Mi ćemo to uraditi prije. Prema tome nema nikakvog zakašnjenja”, potvrdio je Mikić.

Dodao je da su pogotovo nerazumljive kritike političkih subjekata čiji su predstavnici bili u biračkim odborima i sačinili ove greške, zbog kojih se moraju vršiti ponovna brojanja da bi utvrdili precizne rezultate.

Govoreći da li će neko odgovarati zbog velikog broja prebrojavanja glasačkih listića koje se danas vrši za 48 biračkih mjesta Mikić je kazao da CIKBiH nije institucija koja može kazneno progoniti nekoga.

“Mi smo već nekoliko slučajeva dostavili nadležnim tužiteljstvima od lokalnih do državnog tužiteljstva da oni dalju proceduru uzmu u svoje ruke. Ali mi smo sankcionirali i uvijek poslije svakih izbora nekoliko stotina članova biračkih odbora zbog svog rada. Vjerujte da ćemo to sigurno učiniti i ove godine kada se oni završe”, kazao je predsjednik CIK-a BiH.
Iz navedenih razloga, zaključio je Mikić, u Izvještaju o provedbi općih izbora 2014., koje će CIKBiH dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH, stajat će da „ovaj segment izborne administracije birački odbori nisu na najbolji način imenovani, to jest njihov izbor nije obavljan na najbolji način“.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara

Posted In: