Centar za kulturu Lukavac priprema program u čast najvećeg bh kompozitora Asima Horozića

Spread the love
Menprom

U sjećanje na najvećeg bosanskohercegovačkog kompozitora Asima Horozića, Centar za kulturu Lukavac priprema dvodnevnu manifestaciju kojom ćemo odati počast velikanu koji je iza sebe ostavio gotovo 40 djela koncertantne, kamerne, orkestarske i vokalne muzike, a šira javnost će ga zasigurno pamtiti i po prvoj velikoj bosanskohercegovačkoj operi „Hasanaginica“ koja je doživjela 60 izvedbi, prevedena na turski jezik i uvrštena na repertoar ansambla Turske nacionalne opere.

Reha Centar

Program pod nazivom „Dani Asima Horozića“ bit će realizovan 23. i 24. novembra u Centru za kulturu Lukavac a obuhvatit će nastupe dva vrsna umjetnika – gitariste Boška Jovića i pijaniste Bartolomeja Stankovića.

S obzirom na značaj impresivnog, osebujnog i svestranog kompozitorskog opusa Asima Horozića te činjenici da su njegova kamerna, orkestarska, vokalna i muzičko-scenska djela izvođena od Opere u Kataru, Turske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Austrije, Njemačke, Češke, Danske, SAD i drugih, kao i širom Bosne i Hercegovine na uglednim festivalima, koncertnim dvoranama i opernim pozornicama, nadamo se da će dani kojima ćemo ukazivati na vrijednost koju je iza sebe ostavio prerasti u tradiciju u našem gradu.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara