Brana na Modracu pod velikim pritiskom: Situacija u Tuzlanskom kantonu dramatična

Spread the love
Rental Travel

Nivo vode u akumulaciji Modrac konstantno raste i postoji opravdan strah koliko brana sve to može izdržati. Bez namjere da se diže panika, rade se detaljne analize kako bi se na vrijeme moglo reagovati. Ozbiljno se razmatra mogućnost šta u slučaju popuštanja brane na jezeru Modrac, javila je RTV Tuzlanskog kantona.

Reha Centar

-Brana jezera Modrac je stara, to je istina. Istina je i da se radilo na saniranju pukotina i da će se to nastaviti, ali ne mislim da bi moglo doći do pucanja i većih problema s branom, kazao je Tadić.

Preliv vode preko brane Modrac trenutno je 256 cm. Ispust vode sa brane u rijeku Spreču je uduplan i iznosi 600 metara kubnih u sekundi. Dotok vode u jezero također je uduplan i iznosi 1040 kubnih metara vode u sekundi, javlja RTV Slon.

U svim općinama Tuzlanskog kantona situacija se usložnjava. U živom javljanju u emisiji načelnici općina navode da se klizišta aktiviraju stalno, saobraćajnice su u prekidu, na stotine stambenih i ostalih objekata je pod vodom. Građani ostaju bez električne energije i vode.

Vodostaji rijeka su u stalnom porastu i teško da se više išta može uraditi. Policija i oružane snage zajedno sa civilnom zaštitom u pripravnosti su u slučaju masovnijih evakuacija stanovništva. Angažirana je i specijalna jedinica Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona. Termoelektrana Tuzla također je u teškoj situaciji. Poplavljen je veliki dio, pumpama se pokušava riješiti problem ali postoji opravdana bojazan da bi cijeli kanton mogao ostati bez napajanja električnom energijom.

Kasarna u blizini Tuzle je spremna za prihvat ljudi. Pripremljeno je oko 500 kreveta sa kuhinjom.

Apeluje se na stanovništvo da ne rizikuju, da ne odbijaju evekuaciju jer je situacija i više nego opasna. Svi strahuju šta nam nosi noć.

(Bportal.ba)

Komentari

Komentara