Brana na Modracu ovaj put izdržala, sljedeći put neće

Spread the love
Menprom

Na vanrednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona danas je analizirano stanje nakon katastofalnih poplava i klizišta koje su uništile više hiljada domova. Zbog šteta, konstatirano je, koje su pretrpjela brojna preduzeća bit će ugašeno nekoliko stotina radnih mjesta.

Reha Centar

Velikim čudom brana jezera Modrac je izdržala posljednje katastrofalne poplave. Ako se ništa ne poduzme na njenoj hitnoj sanaciji i čišćenju jezera, slične poplave, tvrde stručnjaci, brana neće izdržati. Zbog toga su danas zastupnici zatražili procesuiranje onih koji su namjenska sredstva preusmjeravali u druge projekte.

“Treba hitno naći odgovorne koji su odgodili sanaciju brane, jer prilikom svake polave na kompletnom području ispod brane strahuju da li će ona pući ili neće”, kaže zastupnik u Skupštini TK-a Muhamed Murselović. Njegov kolega Fahrudin Skopljak ističe da se više “ne smije dozvoliti da 25.000 građana živi ispod uslovno stabilne brane”. “Moramo hitno početi treću fazu sanacije brane. Sredstva su bila planirana u budžetu, ali su zbog deficita otišla negdje drugdje”, kaže on.

U Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK-a odgovornost prebacuju na Skupštinu. “Završili smo dvije faze sanacije brane jezera Modrac. Svi govore kako je neophodno hitno intervenisati, a kada su odlučivali o sredstvima, isti su ih usmjeravali u druga područja i za druge projekte”, tvrdi ministar Samid Šarac.

Zbog toga, ali i nerealiziranja projekta čišćenja akumuliranog mulja iz jezera, 16 firmi sa područja općina Lukavac i Gračanica će tužiti Elektroprivredu BiH i Javno preduzeće Spreča, koje upravlja branom i reguliše sliv rijeke Spreče. Zbog polava te firme su oštećene za oko 16 miliona maraka, a oko 820 radnih mjesta bit će ugašeno.

“Jezero Modrac je zamuljeno otprilike 30 do 40 posto svog kapaciteta, Da nema tog mulja nivo vode bi se mogao zaustaviti i održati za potrebe termoelektrane i industrije”, smatra Murselović.

A nivo vode koji je prelijevao branu je bio čak veći od tri metra, što su bili dovoljni parametri za pucanje brane. Najveći zagađivač hidroakumulacije Modrac je banovićki rudnik. Za saniranje višemilionskih šteta bit će potrebno izvršiti rebalans kantonalnog budžeta koji se nakon poplava dnevno puni za oko pola miliona maraka manje.

 

(Federalna.ba)

 

Komentari

Komentara