Bošnjacima u RS-u treba mudra i zrela politika, koja “barem neće odmagati njihovoj borbi protiv režima Milorada Dodika”

Spread the love
Menprom

Pokret ‘Odgovor’ ocjenjuje da će inicijativa, kako navode, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti u Kantonu Sarajevu za razdvajanje djece u nastavi samo otežati borbu za ravnopravnost đaka u povratničkim zajednicama u Konjević-Polju, Vrbanjcima i širom Republike Srpske – saopćeno je danas iz ovog pokreta.

Reha Centar

– Borba Bošnjaka-povratnika u RS-u nije podjela djece, već zaštita prava na nacionalnu grupu predmeta kao privremene mjere, zaštitu naziva bosanskog jezika, ravnopravnost u pristupu zapošljavanju nastavnika i učitelja iz povratničkih zajednica. Na kraju, ako ikada sistem RS-a bude pravedan i inkluzivan, sva djeca će ići na zajedničku nastavu i bosanski jezik će se uvažavati zajedno sa srpskim i hrvatskim – poručuju iz ‘Odgovora’.

Mišljenja su da je “zagovornicima sistema ‘dvije škole pod jednim krovom’ iz režima Herceg-Bosne, te onima koji brišu cijele razrede djece povratnika u RS-u i godinama odbijaju napraviti iskorak prema roditeljima u Vrbanjcima i Konjević-Polju, upravo trebala neka inicijativa iz glavnog grada koja će legitimirati sva kršenja građanskih sloboda nad đacima Bošnjaka-povratnika”.

Iz ‘Odgovora’ poručuju da Bošnjacima u RS-u treba mudra i zrela politika, koja “barem neće odmagati njihovoj borbi protiv režima Milorada Dodika”.

Izvor: fena/aktuelno.ba

Komentari

Komentara