Bošnjaci Podrinja uznemireni, više od stotinu poziva na saslušanja i davanje iskaza

Samo u posljednjih mjesec dana više od stotinu Bošnjaka povratnika u Podrinju dobilo je pozive da se u svojstvu svjedoka ili osumnjičenog za ratne zločine jave u policijske stanice u gradovima manjeg bh entiteta. Samo u posljednjih desetak dana pozive za saslušanje i davanje izjava dobilo je oko dvadeset povratnika.

Ono što je zabrinjavajuće, a na što su ukazali pojedini Bošnjaci Podrinja koji su i sami pozvani da se jave u policijske stanice radi davanja iskaza je podatak da se ti pozivi uručuju i kasnim noćnim satima što svakako dodatno ulijeva strah kod povratnika.

Zbog svega što se ovih dana dešava u gradovima Podrinja u kojima žive Bošnjaci povratnici reagovali su iz Koordinacije boračkih organizacija Tuzlanskog kantona koji su ovim putem pozvali i državne institucije da zaštite svoje građane od maltretiranja i uznemiravanja na ovaj način, te da podržavaju pravnu državu u kojoj će svako na primjeren i dostojanstven način, ako to procijeni Sud Bosne i Hercegovine biti procesuiran i odgovoran za svoja djela ma ko on bio.

Predsjednik Saveza Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona Fahrudin Hasanović je ovom prilikom istakao da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se Bošnjaci Podrinja tjeraju sa svojih ognjišta, te da se ovdje na jedan perfidan način pokušava izjednačiti žrtva i agresor.

„Danas kada prelazimo iz godine u godinu i kada treba da budemo u krugu svojih porodica i da se radujemo svim blagdanima koji su bili i koji dolaze, mi se evo moramo okupljati kako bi pomogli ljudima koji su u strahu, ne od odgovornosti, jer oni se ne boje odgovornosti, obraz im je čist, ali se boje, tortura i zastašivanja koje preživljavaju ovih dana. Cilj ovih poziva je samo zastrašivanje i pokušaj da se ljudi protjeraju sa ovih područja u Federaciju BiH ili dalje baš onako kako je to rađeno devedesetih godina samo drugim metodama.Ono što je još zanimljivo jeste da se trenutno najviše na saslušanja ovih dana pozivaju Bošnjaci Zvornika, grada u kojem je pronađeno najviše masovnih grobnica Bošnjaka. Niko nema pravo zastrašivati ljude na ovaj način i niko nema pravo tjerati ljude na davanje lažnih iskaza a i toga ima i mi ovom prilikom pozivamo državne institucije da zaštite svoje građane od ovih tortura“- kazao je Fahrudin Hasanović.

Veliki broj povratnika Podrinja koji su danas prisustvovali ovoj press konferenciji a koji imaju pozive za javljanje u policijsku stanicu radi davanja izjave ističe da su nezaštićeni i da se u njihova dvorišta i kuće dolazi i kasno noću te kako ističu s razlogom osjećaju strah.Oni nisu željeli pred kamere ni fotoaparate jer kako su nam kazali „valja kući u Podrinje u svoje selo a tamo ih čeka mrak i neizvjesnost“ uz nadu da će se naći neko ko će im pomoći da imaju život dostojan čovjeka i da su pred Sudom Bosne i Hercegovine spremni svjedočiti u bilo kom svojstvu bilo kad jer im je obraz čist.

R.T

 

Komentari

Komentara