Bosanski Šamac ne postoji, cijeli grad je pod vodom (VIDEO)

Rental Travel

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić je u izjavi zaAnadolu Agency (AA) kazao da Oružane snage imaju zakonski zadatak da pružaju svu pomoć na onim mjestima gdje civilne institucije ne mogu riješiti problem s poplavama.

Reha Centar

“Odlukom Predsjedništva BiH je omogućeno da i ministar odbrane može komandovati i procjenjivati na kojim mjestima treba upotrijebiti Oružane snage BiH. Najveći problem je bio prije četiri dana kada smo imali ogroman gornji tok rijeke Bosne. Tada je najkritičnije bilo u Maglaju i Zavidovićima“, kazao je Osmić, dodajući da su Oružane snage BiH pomogle tamošnjem stanovništvu, te je saniran „osnovni“ vodeni udar.

On je dodao i da su u tim mjestima inženjerski radovi u toku jer se pojavljuju klizišta, popravljaju se putevi i pruga.

“Prije dva dana vidio sam katastrofu u Doboju gdje je polovina grada bila pod vodom. Tada su oni bili najugroženiji. Trenutno u Bosni i Hercegovini je najugroženiji Bosanski Šamac. Ovaj grad sam gledao iz zraka i mogu kazati da Bosanski Šamac ne postoji. Cijeli grad je pod vodom i vidi se samo po koji krov i krošnje drveća”, pojasnio je Osmić.

Naglasio je da se težište operacija pomoći prenosi na sjever, sjeverozapad i sjeveroistok, odnosno Bosanski Šamac, Orašje, Brčko, Bijeljina i Zvornik.

“Kada se radi o Brčkom mogu kazati da, ono što sam vidio iz zraka,nije tako tragična situacija kao u drugim dijelovima BiH. Najkritičnija situacija je u vezi s nasipom. Jučer smo imali izviđanje terena iz zraka i akcija prenošenja čeličnih ježeva je trebala biti obavljena jučer, no zbog tehničkih razloga to nismo uradili”, kaže Osmić.

On je dodao da je i kao ministar odbrane BiH i kao Brčak odlučio da i on zajedno s helikopterom i posadom ostane u ovome gradu dok se ne sanira propust na nasipu u Kopanicama.

“Nadležni u Brčkom od nas su zatražili da mi ježeve prenesemo na taj dio oštećenog nasipa, a kasnije će helikopterima biti prenesene vreće u kojima se nalazi tona kamenja kako bi popunjavali prostor između ježeva. Na taj način ćemo pokušati sanirati taj dio puknutog nasipa. Ova akcija neće biti prekidana i helikopter neće otići iz Brčkog dok to ne saniramo“, poručio je Osmić.

 

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara