Boračka populacija na margini Konkursa za prijem nastavnika u školama na TK

Rental Travel

Na sceni je još jedan u nizu diskriminatorskih konkursa za prijem nastavnika i stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama na Tuzlasnkom kantonu.

Reha Centar

Naime, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona je donijelo Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o uslovima, kriterijima i postupku u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja na području Tuzlanskog kantona po kojem Ratni vojni invalidi te porodice šehida i poginuli boraca ne mogu biti primljeni na inicijativu direktora škole uz saglasnost Ministarstva.

Nakon što su po prvobitnom Pravilniku zbrinuti svi kandidati “Ekspertne vlade”, ovaj put druga priča, pa se postavlja pitanje da li je ovaj “Novi Pravilnik” diskriminatorski jer su djeca boračke populacije uskraćena za ono što su imali učesnici Konkursa iste kategorije prije samo nekoliko mjeseci.

Iz Obavijesti o postupanju koju je svim direktorima škola dostavio ministar Kunić jasno se vidi da boračka populacija ovaj put ide na marginu svih pogodnosti.

obavijest o postupanju 001

 

Zanimljivo je da su ovaj put izostale reakcije boračkih udruženja i saveza koje ili neće ili nemaju snage stati u zaštitu svojih članova.Konkurs je završen, čekaju se rezultati a po svemu sudeći osnovanih tužbi za diskriminaciju će i ovaj put biti na pretek.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara