Bolji poslovni ambijent zajednički cilj Vlade i Uprave za indirektno oporezivanje

Menprom

Stvaranje boljeg poslovnog ambijenta za sve, a posebno izvozno orijentireane privrednike, kao i kvalitetnije ubiranje indirektnih poreza zajednički su ciljevi Vlade Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje BiH (UINO BiH), zaključeno je na današnjem satstanku delegacije Vlade i tuzlanskog regionalnog centra ove uprave.

Reha Centar

Tuzlanski kanton je s privrednog aspekta region od strateškog značaja za Bosnu i Hercegovinu, istaknuto je na sastanku i akcentirana neophodnost i želja Uprave da budu savjetodavni i regulatorni servis privredi. „S tim u vezi i na ostvarenju tako definiranog cilja, Uprava će u Vladi kantona imati partnera i podršku“, rekao je premijer Gutić.

Na sastanku je, između ostalog, bilo govora o načinima kako se može pomoći privrednicima, olakšati administrativne uslove vanjskotrgovinskog poslovanja privrednih subjekata sa područja opština u nadležnosti Odsjeka za carinske poslove Regionalnog centra Tuzla UINO BiH, novim carinskim propisima u 2016. godini koji donose brojna carinska pojednostavljenja i mogućnosti za lakše vanjskotrgovinsko poslovanje privrednih subjekata.

S tim u vezi dogovoreno je da se u narednim danima u saradnji sa Kantonalnom privrednom komorom organizira seminar za privrednike ovog kraja, a na kojem bi carinski i drugi službenici Uprave prezentirali nove mogućnosti i pojednostavljene procedure koje u mnogome olakšavaju rad i poslovanje privrede.

Ovu priliku delegacija Vlade je iskoristila da još jednom ukaže na neke od evidentnih problema s kojim se susreću izvozno orijentirani obrtnici, a čije bi rješavanje moglo biti u domenu rada Uprave.

Nakon sastanka, koji je ocjenjen uspješnim, iskazana je spremnost da se češćim susretima i dogovorenim aktivnostima stvara bolji poslovni ambijent. Također, iskazana je spremnost za saradnju sa lokalnim zajednicama i udruženjima privrednika, jer samo sinergijom državnih organa, asocijacija i privrednika mogu se pronaći konkretna i kvalitetna rješenja za unapređenje domaće privrede i intenzivniji razvoj lokalnih zajednica.

Delegaciju Vlade pored premijera Gutića činili su ministri finansija i razvoja i poduzetništva Jakub Suljkanović i Nermin Hodžić, te sekretar Ministarstva finansija Merima Hajdarević, a u ime Regionalnog cetra Tuzla Uprave za indirektno oporezivanje BiH sastanku su prisustvovali šef Odsjeka za carinske poslove Regionalnog centra Tuzla Stevo Filipović i šef Grupe za tarifu, vrijednost i porijeklo robe Nermin Jusić.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara