BKC TK: U Tuzli otvorena 6. samostalna izložba Adila Mešanovića

Menprom

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli otvorena druga izložba slika u ovoj godini, koju je publika imala priliku vidjeti u ovoj ustanovi kulture.

Reha Centar

U velikoj galeriji BKC TK do 16. februara/veljače bit će postavljena izložba “Tragom bosanskih priča”, autora Adila Mešanovića iz Kalesije, koji se predstavio sa 28 slika u akvarel tehnici, a koje prikazuju bosanskohercegovačku tradiciju.

Na otvaranju izložbe, pred velikim brojem zainteresiranih posjetitelja, pored predstavnika BKC TK i autora izložbe, govorili su art menadžerica Jasmina Bajramović i prof. dr. sci. Srđan Vukadinović, koji je i otvorio izložbu.

Vukadinović je kroz svoje obraćanje istakao da Adil Mešanović pravi izvanredne figure kroz liniju koju on izvodi do kraja i koja govori da je ono što vidimo na njegovim slikama plastično, ali nije. Promotor je napomenuo i da autor u ovoj izložbi ima jednu sinergiju dvije složene stvari, akvarela kao složene tehnike i realizma kao jednog od najsloženijih likovnih izraza i pravaca.

– Vrijednost ovih slika je i estetski i dokumentarno značajna. Svaka od 28 slika, u skladu sa nazivom izložbe, nosi svoju priču, a sve zajedno čine jedan roman ovog autora. On nije akademski slikar, ali jeste sticao različite oblike likovnog obrazovanja i to se vidi na njegovim djelima. Ovo je priča koja nas provodi kroz prošlo i sadašnje vrijeme. Ona vraća sjetu za nekim ulicama i čardacima kojih više nema ili gradovima koji su izmijenili svoj izgled. To je priča o empatiji i solidarnosti o nečemu što je toplina života i nešto što nam danas itekako nedostaje – istakao je prof. dr. sci. Srđan Vukadinović

Adil Mešanović slikanjem se ozbiljno bavi više od dvije decenije. Po zanimanju je pedagog-psiholog i nastavnik predškolskog odgoja i obrazovanja. Član je ULUTK-a i do sada je imao pet samostalnih i više od 30 kolektivnih izložbi.

-Izložbom je obrađena tematika stare Bosne sa nama bliskim motivima. Ono što nam nedostaje, čega se sjetom sjećamo nastojao sam da oživim kroz ove  slike, koje sve zajedno veže zajednička tematika. Dio slika je rađen na osnovu starih crno-bijelih fotografija, kojima sam pokušao dati dušu kroz moj kolorit i nadam se da sam u tome i uspio – rekao je Adil Mešanović, koji je ovu izložbu pripremao više od dvije godine.

Izložba se u Velikoj galeriji BKC TK u Tuzli  može pogledati svaki radni dan do 16. februara 2022. godine.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara