BKC TK: U srijedu promocija knjige “Snaga žene”, autorice Samre Šakanović Prgić

Spread the love
Rental Travel

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u srijedu, 2. februara/veljače 2022. godine, organizuje promociju knjige “Snaga žene” autorice Samre Šakanović Prgić iz Orašja.

Reha Centar

Knjiga “Snaga žene” je motivacijskog tipa za sve žene koje su prošle kroz neko teško životno razdoblje, a autorica u knjizi donosi dvanaest takvih priča o dvanaest hrabrih žena.

Tako će čitatelji kroz odabrane životne priče moći upozanti snagu Valentine Pervić koja se suočila s rakom dojke, nakon čega je osnovala Udruženje koje će kasnije pomagati ženama oboljele od raka u Posavini, zatim mladu Romkinju iz Brčkog koja je jedina dimnjačarka u Bosni i Hercegovini ili Almasu Salihović koja je kao djevojčica prošla kroz pakao Srebrenice.

– Sve žene iz moje knjige suočile su se s određenim poteškoćama iznad kojih su se uzdigle kao prave heroine. Ovu knjigu sam napisala nakon dugogodišnjeg volontiranja u nekoliko različitih ženskih udruženja gdje sam uvidjela potrebu žena da ispričaju svoju priču kako bi pomogle drugim ženama. Osim dvanaest intervjua knjiga sadrži i osvrt na snažne bosansko-hercegovačke žene kroz povijest kao i na feminizam u Bosni i Hercegovini, te zapise iz osobnog života – istakla je spisatalejica, novinarka i aktivistica Samra Šakanović Prgić.

Izdavač knjige je Centar za kulturu Orašje, lektor je profesorica hrvatskog jezika Magdalena Ilišević iz Orašja, a recenzentica profesorica bosanskog jezika Elma Dugić iz Odžaka.

– Samra Šakanović Prgić pred čitateljice i čitatelje donijela je priče iz najrazličitijih životnih sredina, priče različitih žena koje svaka od nas ponekad možda srela ili imala sreću upoznati, a o čijim herojstvima se rijetko pisalo i pričalo. Sve ono što čini snažnu ženu, snažnu književnu, ali i životnu heroinu u ovoj knjizi je portretirano i našlo svoje mjesto. Držim da je najupečatljiviji postupak književnog stvaralaštva Samre Šakanović Prgić pozicija iz koje nam se ona kao autorica obraća u ovoj knjizi – ona je promatračica; pomno bilježeći priče koje čuje, daje im  zaokruženu cjelinu, donoseći pred čitateljice i čitatelje priču kao osnovno sredstvo čovjekova iskustva, napisala je Elma Dugić.

Samra Šakanović Prgić ranije je izdala knjigu “Posavka”, a prihod od prodaje te knjige je donirala Udruzi žena oboljelih od raka dojke NARCIS. Novac od prodaje knjige “Snaga žene” usmjerit će u žensko Udruženje NELA, čija je i predsjednica.

Promocija će biti održana u Maloj galeriji Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli u srijedu 2. februara/veljače u 18.00 sati.

Promotorka knjige je Sanja Hajdukov, a događaj će moderirati Fatima Šakanović.

Ulaz je slobodan uz obavezno pridržavanje aktuelnih higijensko-epidemiloških mjera, saopćeno je iz JU BKC TK.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara