BKC TK: Promovisana knjiga “Spavaj obuven, sine”, dokument genocida iz perspektive dječaka

Spread the love
Menprom

U Bosanskom kulturnom centru TK sinoć je održana promocija autobiografskog romana Mirze Bašića pod nazivom “Spavaj obuven, sine”, prvog događaja u okviru višednevnog programa pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”, koji BKC TK organizuje u periodu od 3. do 10. jula 2023. godine.

Reha Centar

Promocija je održana u Plavoj Sali BKC-a, gdje su o knjizi pored autora govorili prof. dr. Mirsad Kunić i Fajko Kadrić, književnik, a događaj je moderirao Benjamin Bajrektarević, prof. – stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u JU BKC TK.

Mirza Bašić, autor romana je kao 15- godišnji dječak u julu 1995. godine uspio preživjeti genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija. Nakon pada Srebrenice, 28 dana je pokušavao doći do slobodne teritorije, a to svoje iskustvo pisano iz perspektive uplašenog a u ujedno i hrabrog dječaka uspio je pretočiti u pisano djelo koje je dobilo nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022. godinu.

-Posebnu simboliku za mene ima ova promocija u Tuzli, koja je za sve nas koji koji smo bili u enklavi Srebenica bila simbol slobode. Živimo ponovo u vremenu kada se javlja strah i neizvijesnost, takva nam je svakodnevica u Bosni i Hercegovini. Mislim da bi bilo dobro, moju knjigu i slične njoj, što više ljudi pročita. Napisana je iz ugla djeteta, zaista iskreno, onako kako sam vidio i doživio svojim očima. Ako bi pročitali s razumijevanjem i izvukli pouku znali bi šta je rat – kazao je autor Mirza Bašić, naglasivši da je knjigu savjesno završio sa završetkom njegove priče proboja na slobodnu teritoriju, što ne isključuje da će je kroz neku drugu knjigu nastaviti priču i o onome što se dešavalo nakon toga.

Fajko Kadrić, urednik romana, ističe da se radi o epskoj priči dječaka koji je preživio genocid, a kroz koju se prepliće mnogo različitih priča viđenih upravo očima djeteta.

– Radeći na tom štivu, osim ovoga dijela rata kojem sam i sam svjedočio mnogi događaji su mi bili poznati, ali iz dječije perspektive dobio sam novo otkrivanje, a pogotovo slike demilitirizirane Srebrenice kada on kreće u školu. Okosnicu priče nosi iskustvo preživljavanja nakon genocida u Srebrenici, koje sam ka urednik svjesno ostavio u izvornom obliku dječijeg razumijevanja  tog vremena i tih okolnosti – kaže književnik Fajko Kadrić.

Promotor prof.dr Mirsad Kunić istakao je kako djelo Mirze Bašića nije tek dokumentarističko štivo, iako Mirza kao historičar u njemu ima nekoliko priloga, te da mu posebnu vrijednost daje literarni pristup autora sa naglaskom na sukob simbola dva vremena.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara