BKC TK: “Dane sjećanja na genocid u Srebrenici” otvara promocija knjige „Spavaj obuven sine“     

Spread the love
Menprom

Godišnjicu Genocida u Srebrenici Bosanski kulturni centar TK drugu godinu za redom obilježava višednevnim programom pod nazivom “Dani sjećanja na genocid u Srebrenici”, koji će u periodu od 3. do 10. jula 2023. godine objediniti više događaja.

Reha Centar

Program koji čine tri promocije knjiga, postavka izložbe dokumenata i mirna šetnja, a koji su kroz različite aspekte, tematski vezani za počinjeni Genocid nad Bošnjacima, sutra otvara promocija knjige „Spavaj obuven sine“ autora Mirze Bašića.

Knjiga je autobiografska priča autora koji je kao 15- godišnjak preživio genocid u Srebrenici i dobila je nagradu za najbolji tekst novih autora Fondacije za izdavaštvo Sarajevo za 2022.godinu.

Promocija će biti održana u Plavoj Sali BKC-a u ponedjeljak 3. jula u 19 sati, a promotori su prof.dr. Mirsad Kunić i Fajko Kadrić, književnik.

U okviru programa koji se održavaju u Tuzli i Gradačcu u narednim danima će biti održana promocija knjige „Ubijeni i protjerani“ autora Seada Selimovića (5. julu u 19 sati BKC TK), a isti dan u 19.00 sati u prostorijama BZK Preporod Gradačac bit otvorena Izložba dokumenata pod nazivom „Genocid u Srebrenici kroz presude krivičnih sudova“. Promocija knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, koautorsko djelo Muamera Džananovića, Hikmeta Karčića i Jasmina Medića bit će održana 7. jula u 19 sati u BKC TK u Tuzli, a manifestacija će biti završena „Mirnom šetnjom 8372 za Srebrenicu“, koja već godinama tradicionalno kreće sa platoa ispred BKC TK, a okupljanje učesnika je zakazano za 10. juli 2023. godine u 18 sati.

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, zajedno sa partnerima sa kojima realizuje ovu manifestaciju za cilj ima dati svoj doprinos u kulturi sjećanja na Genocid u Srebrenici, najveći zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara