BKC: Najava posthumne izložbe slika Snježane Kostić

Spread the love
Menprom

U srijedu, u 19:00 sati, u Galeriji BKC-a Tuzla, bit će otvorena posthumna izložba slika Snježane Kostić, čija su djela često krasila Bijenale minijature u Tuzli.

Reha Centar


Snježana Kostić rođena je 6. februara 1963. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a postdiplomski studij iz prava mora završila je u Splitu.

Radila je kao novinar radio Deutsche Welle iz Makedonije. Slikarstvo je učila u Moskvi i Skoplju. Objavljivala je priče za djecu u dječjim časopisima u Bosni i Hercegovini.
Članica je Likovne udruge HKD “Napredak” Sarajevo od 2006. godine, a u dva mandata je bila tajnica Udruge. Sudjelovala je na svim “Napretkovim” izložbama od 2006. do 2015. godine.

Tri puta sudjelovala je na Međunarodnom bijenalu minijature u Tuzli.

Povodom Dana nezavisnosti Indonezije 2016. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo izložena je kolekcija Snježaninih radova.
U svijet svojih slika i priča zauvijek je otputovala 1. septembra 2017. godine.

Snježana Kostić o svojim je djelima napisala:

“Na mojim slikama sve leti, pjeva i diše. Najviše je ptica, najčešće u letu. Zašto baš ptice? Za mene su one simbol slobode. Prkose sili teže dok lete u visinu, u nepoznata prostranstva. Pjevaju o daljini, veselju, sreći. Sa svakim zamahom krila kao da poručuju da od jutra do mraka treba uživati u svakom trenutku i radovati se životu.”

aktuelno.ba

Komentari

Komentara