BIHAMK: Normalizira se stanje na granici s Hrvatskom, najduže se čeka u B. Gradišci

Spread the love
Menprom

U subotu navečer u dogovoru s Europskom komisijom suspendirana je primjena uredbe o pojačanoj kontroli na schengenskoj granici Slovenije i Mađarske prema Hrvatskoj zbog višesatnih zastoja koje je njezina primjena izazvala.

Reha Centar

Međutim, kako pišu hrvatski mediji, za ulaz u Hrvatsku na Bregani se čeka sat i po vremena s automobilima dok autobusi čekaju pola sata, a na Pasjaku se čeka manje od sat vremena. Na Kaštelu su čekanja oko 45 minuta i Županji oko pola sata.

Također, za izlaz iz Hrvatske na Bregani se čeka jedan sat (neovisno je li riječi o automobilu ili autobusu), na Požanama, Plovaniji i Kaštelu se čeka pola sata dok se u Županji čeka jedan sat.

Iz BIHAMK-a su za Radiosarajevo.ba rekli da je danas saobraćajna situacija na graničnim prijelazima s Hrvatskom bolja nego jučer, ali s obzirom na to da je nedjelja i dalje ima zadražavanja.

Na graničnim prijelazima u Bosanskoj Gradišci i Donjoj Gradini pri ulazu u Hrvatsku, s bh. strane se čeka do 30 minuta, međutim na dijelu koji kontrolira Hrvatska granična policija zadržavanja su više od sat vremena”, rekao je za Radiosarajevo.ba dežurni u Operativnom centru BIHAMK-a.

Podsjećamo, u petak je stupila na snagu europska uredba kojom je ojačana kontrola provjerom putnika u raznim bazama podataka na granicama. Uvođenje sistemske provjere na unutrašnjoj granici Europske unije između Hrvatske, Slovenije i Mađarske dovelo je do višesatnih zastoja i kolona na hrvatskim granicama.

Načelnik uprave za granicu u Ravnateljstvu policije Zoran Ničeno rekao je u subotu da se stari režim, odnosno da su se ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom počele primjenjivati na granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

“Stari režim, odnosno ciljane provjere koje su predviđene tom uredbom su se počele primjenjivati, no važno je napomenuti da je hrvatska policija sve vrijeme trajanja sistemskih provjera aktivno radila na tome da su se ta popuštanja radila u skladu s dogovorom s mađarskom i slovenskom policijom i pratila kako bi maksimalno olakšala putnicima saobraćanje”, rekao je Ničeno u HRT-ovom Dnevniku 3.

Pojasnio je da su ciljane kontrole uvedene umjesto sistemskih provjera, dakle njima se sistemski provjeravaju državljani trećih zemalja, a ciljano prema profiliranju samo određeni državljani EU. Ova obustava se treba primjenjivati i u Sloveniji i u Mađarskoj i u Hrvatskoj s obzirom na to da su granični prijelazi kao i procedure na njima mahom zajednički.

Nova uredba od 15. marta, kaže, nije obustavljena već se primjenjuje u tom dijelu u smislu ciljanih kontrola, a sistemske provjere su ukinute i radit će se ove sedmice da se dogovori tačno koji će to biti periodi u kojima će sistemske kontrole biti u primjeni.

Nakon što je u subotu povjerenik Europske unije za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos upoznat s problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok saobraćaja, dogovoreno je da se privremeno derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutrašnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj.

 

GRANIČNI PRIJELAZI

GP Velika Kladuša

Zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

GP Bosanski Novi

Zadržavanja nisu duža od 30 minuta

GP Bosanska Kostajnica

Zadržavanja nisu duža od 30 minuta

GP Bosanska Dubica

Zadržavanja nisu duža od 30 minuta

GP Donja Gradina

Zadržavanja do 30 minuta.

GP Bosanska Gradiška

Zadržavanja do 30 minuta.

GP Bosanski Brod

Zbog radova na području Hrvatske, na GP Bosanski Brod-Slavonski Brod vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

GP Bosanski Šamac

Zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

GP Orašje

Zbog radova na području Hrvatske, na GP Orašje-Županja vozila saobraćaju usporeno u oba smijera.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara