BiH sinoć potresao snažan zemljotres

Spread the love
Menprom

Sinoć (28.januar) iza ponoći oko 1 sat Banja Luku je potresao snažan zemljotres. Prema bližim informacijama jačina zemljotresa iznosila je 4,5 stepeni po Rihterovoj skali.

Reha Centar

Po intenzitetu može se smjestit u najjače zadnjih godina, trajao je nekoliko sekundi, no građani pišu izgledalo jemalo strašnije nego što je bivalo inače kada su zemljotresi u pitanju. Epicentar zemljotresa bio je na dva kilometra dubine.

 Prema podacima Evropskog seizmološkog centra epicentar je bio 31 km sjeverno od Banjaluke i 10 kilometara južno od Gradiške na dubini od 2 kilometra u reonu naselja Cerovljani.

Prema svjedočenjima na društvenim mrežama potres se osjetio na cijelom području BiH, Hrvatske i zapadne Srbije. Takođe, prema podacima koje smo sakupili putem društvenih mreža, u Prijedoru se čak i namještaj pomjerao na višim spratovima.

Potres pomenute jačine može da izazove štetu manjeg obima na građevinskim objektima u epicentralnoj oblasti, ali za sada nema informacija o takvim posljedicama.

U Grčkoj registrovano 30 zemljotresa

U Grčkoj je prethodne noći registrovano 30 zemljotresa, ali podataka o žrtvama i materijalnoj šteti nema.

Najjači zemljotres, jačine 5,3 stepeni Rihterove skale registrovan je u 20.45 časova sa epicentrom u blizini grada Argostoli, oko 350 kilometara zapadno od Atine, javio je Evropski mediteranski seizmološki centar.

Ostali potresi registrovani su približno u istoj oblasti i bili su jačine od 3,2 do 4,7 stepeni Rihterove skale.

U Grčkoj je juče poslije podne registrovan zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihterovoj skali.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini ostrva Kefalonija u Jonskom moru, na oko 280 kilometara od Atine, a neki stanovnici zadobili su povrede. Pričinjena je materijalna šteta na osam kuća i nekoliko seoskih objekata.

Zemljotres se osjetio na cijelom području zapadne Grčke, ali opasnost od cunamija nije proglašavana.

U Banja Luci zemljotres 1969 godine devastirao grad

Zemljotres u Banjaluci 1969. je bio potres jačine 8 stepeni po Merkalijevoj, ili 6 stepeni po Rihterovoj skali, koji se desio 27. oktobra 1969. godine. Počeo je neobično jakim „prethodnim udarom“, u noći 26. oktobra u 2:55 časova; podrhtavanje tla se nastavilo do 8:53. Zemljotres se zbio u 16:35. Hipocentar je bio 20 kilometara ispod grada.

Zemljotres je 1969. devastirao grad. Poginulo je 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi su bili teže i lakše povrijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova ili 3,7 x 106 metara kvadratnih stambene površine. Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152). Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potpuno prestala sa proizvodnjom. Autobusi su iz Banje Luke odvezli osnovce i srednjoškolce koji su, skoro započetu, školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije. Ubrzo je počela rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnovljena je gradska infrastruktura i počela brza urbanizacija.

zemlj2

(Doznajemo.com/Nezavisne novine/agencije/Aktuelno)

Komentari

Komentara

Posted In: