BiH poručuje: „Nećemo isporučiti svoje borce“

Spread the love
Rental Travel

Večeras je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine održan sastanak sa članovima predsjedništva  i Naserom Orićem, čije izručenje od bh vlasti traži Srbija.

Reha Centar

Na sastanku je rečeno da, kada je u pitanju potjernica, koju je Srbija raspisala za Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još nekoliko osoba,  riječ je o novom pritisku srbijanskih vlasti na branioce BiH koji je protivan sadržaju Protokola kojeg su potpisala tužilaštva BiH i Srbije. Kako je navedeno prema tom Protokolu,  procesuirati se može samo u slučaju da Srbija dostavi eventualne dokaze o tome da je zločin.

“Nema govora o tome da ćemo mi naše ljude isporučiti sudu u Srbiji. Nećemo braniti eventualne počinioce zločina, ali hoćemo braniti svakog građanina Bosne i Hercegovine, a posebno zaslužne branioce odbrane Srebrenice“.

Naser Orić, ratni komandant je izjavio da od države BiH traže da štiti svoje državljane.

„Ako treba neko da nas procesuira, da nas goni, onda je to država Bosna i Hercegovina, država za koju smo se borili, a ne država koja je izvršila agresiju na ovu našu jedinu Bosnu i Hercegovinu. Mi nismo došli da tražimo milost, nego samo pravdu. Želim da odgovaram našim institucijama, a ne agresorskim institucijama koje su vršile zločin i genocid nad našim narodom“, kazao je Orić.

Zahtjev za raspisivanje međunarodne poternice za Naserom Orićem stigao je u Ministarstvo pravde Srbije, potvrđeno je za RSE u tom ministarstvu.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine prethodno je saopštilo da vodi istragu protiv Orića, ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, zbog ratnog zločina počinjenog 1992. godine.

Naser Orić i još četiri osobe, kako navodi tužilaštvo, osumnjičeni su da su 12. jula 92. u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Inače, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, zaprimila je zahtjev srbijanskog Interpola o provjeri pet osoba, a radi raspisivanja međunarodne potjernice zbog ratnog zločina protiv civila.

Istovremeno, povodom zahtjeva Interpola Srbije, u četvrtak se oglasio iAleksandar Vučić, potpredsjednik srbijanske Vlade.

“Odbacujem tvrdnje gospodina Orića da Srbija vodi bilo kakvu kampanju protiv njega ili protiv bilo koga drugog pripadnika bošnjačkog ili nekog drugog naroda. Naša obaveza je da istražujemo zločine i mi smo se do danas bavili, pre svega, istraživanjem zločina koje su počinili Srbi. To za nas nije bila nimalo laka tema I mnogo smo toga pokazali zato što hoćemo da se razdvajamo od zločinaca koji pripadaju našem narodu, zato što nećemo da kažemo da su Srbi zločinci već su ti I ti ljudi poimenično zločinci. Ne mislim da se ovo tiče bošnjačkog naroda, ovo se tiče pojedinaca”, kazao je Vučić.

(RTVSlon/RSE/Aktuelno)

Komentari

Komentara