BiH među zemljama svijeta sa najvećim izvorima vode

Spread the love
Menprom

Posljednje istraživanje o bogatstvu voda u zemljama svijeta, koje je proveo Institut za vodne resurse (WRI) iz Washingtona, pokazalo je da se sve zemlje Balkana uključujući i Bosni i Hercegovinu nalaze u grupi država koje imaju najveće potencijale vode, kao i vrlo mali rizik od nestašice voda u budućnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Reha Centar

Naime, internetski list Huffington Post je objavio spomenuto istraživanje prema kojem se 37 zemalja u svijetu već suočava sa “ekstremno visokim” rizikom nestašice voda.

Inače, ekstremno visoki rizik nestašice vode znači da više od 80 posto korisnika voda u jednoj zemlji imaju potrebu da koriste količine vode, koje realno nisu dostupne na tom području gdje postoji visoki rizik od potpune nestašice vode.

U tekstu se navodi da globalno zagrijavanje i rastuća populaciju u svijetu u značajnoj mjeri ugrožavaju postojeće količine vode.

“Rizik od nestašice vode ima vrlo ozbiljne posljedice za neke zemlje u svijetu. Suše, poplave i utrka za ograničenim izvorima voda može zaprijetiti nacionalnim ekonomijama i proizvodnji energije i čak ugroziti živote ljudi. Ako ljudi koji donose odluke shvate koje regije su najviše ugrožene, mogu posebnu pažnju i financijske resurse usmjeriti u taj dio svijeta”, kazao je zvaničnik iz Instituta za vodne resurse Paul Reig.

WRI je dobio rezultate istraživanja o riziku nestašice voda analizirajući 100 riječnih slivova i 181 zemlju u svijetu. Zvaničnici WRI-a su objavili i mapu kao dio projekta ocjene rizika nestašice voda prema kojoj su zemljama u svijetu davali ocjene od 0, koja znači nizak rizik nestašice voda, do 5, koje predstavlja visoki rizik od nestašice voda.

Prema toj mapi, zemlja sa najvećim rizikom nestašice voda je Singapur, gdje skoro da ne postoje slatkovodna jezera i vrlo mali broj izvorišta voda, te potražnja za vodom prelazi postojeće kapacitete.

Nakon Singapura zemlje sa visokim rizikom nestašice vodom su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), San Marino, Katar, Malta, Jamajka, Dominikanska Republika, Sjeverni Kipar, Barbados, Bahrein, Saudijska Arabija i Kuvajt.

Sa druge strane, zemlje Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu nalaze se u grupi zemalja gdje je rizik od nestašice vode na najnižem nivou. Od ostalih zemalja u Evropi, još su samo Norveška, Island, Švicarska, Rumunija i Poljska svrstane u grupu zemalja sa bogatim izvorima voda, odnosno niskim rizikom od nestašice. Evropske zemlje sa izrazito visokim rizikom nestašice vode su Italija, Španija, Belgija, Portugal, Grčka i Turska.

Prema studiji WRI-a, većina zemalja u regiji Bliskog Istoka ocjenjena je visokim ili ekstremno visokim rizikom u vezi sa postojećim izvorištima voda. Veći dio Sjeverne Amerike je označen sa manjim i srednjim rizikom od nestašice voda, dok je veći dio Latinske Amerike kao i Srednje Afrike područje sa niskim rizikom od nestašice voda.
(AA/md)

Komentari

Komentara