BiH je nama svetinja, neka u RS-u prestanu sanjati snove o odcjepljenju!

Spread the love
Menprom

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirovićdanas je na konferenciji za medije u Sarajevu govorio sadržaju i značaju usvajanja novog Zakona o praznicima Bosne i Hercegovine, naglasivši kako “neki u Republici Srpskoj (RS) trebaju prestati sanjati snove o odcjepljenju tog entiteta od BiH”, javlja Anadolu Agency (AA).

Reha Centar

“Uputio sam ovaj zakon u parlamentarnu proceduru i riječ je o novom državnom zakonu o praznicima na nivou BiH. Kolegij je odredio i nadležnu komisiju koja će raditi na tome jer BiH mora imati državne praznike. Zakon će biti obavezna tačna dnevnog reda na nekim od narednih zasjedanja parlamenta BiH. BiH kao država mora imati zakon o praznicima u skladu sa Ustavom i sa savremenim potrebama vremena u koje živimo”, rekao je on.

Istakao je da je skoro 60 posto novog zakona prihvatljivo za sve strane u BiH.

“Trenutno imamo tri važeća državna praznika, ali trebamo cjelovitije urediti ovu oblast. Novi državni praznici bi bili još i Nova godina, odnosno 1. i 2. januar, 1. mart Dan nezavisnosti, 1. i 2. maj Praznik rada, 9. maj Dan pobjede nad fašizmom, 22. maj Dan kada je BiH primljena u članstvo UN-a, 27. jul – Dan ustanka naroda BiH i 25. novembar Dan državnosti BiH. Skoro 60 posto od toga je već dogovoreno, oko 20 posto je sporno. Imali bi još pet vjerskih praznika za svaku vjeroispovijest u BiH. Već su se vjerske zajednice dogovorile o tome. I još bi bio i Dan sjećanja, a to bi bio 11. juli kao dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici”, istakao je Bećirović.

Naglasio je kako su glavne karakteristike ovog novog zakona da se poštuje i uvažava državnost BiH, sve interese i različitosti bh. naroda i ukazuje na anti-fašističke temelje države BiH.

Smatra kako međunarodna zajednica mora reagirati i zabraniti proslavu 9. januara kao Dana Republike Srpske.

“U Republici Srpskoj se 9. januar obilježava kao dan tog entiteta. To je anti-daytonski i anti-ustavan praznik. Nema nikakvog uporišta u Daytonskom sporazumu niti u Ustavu. Pozivam OHR i međunarodnu zajednicu da reagiraju na kršenje Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma. Entiteti nemaju kontinuitet i nisu historijske činjenice. Samo država BiH ima kontinuitet”, rekao je on.

Smatra kako srbijanski zvaničnici moraju konačno prestati sa miješanjem u unutrašnja pitanja BiH, dodavši kako Srbija nije garant Daytonskog sporazuma ”nego samo jedna od strana”.

“Posljednjih dana čujemo kako neki zvaničnici iz Srbije govore kako je Srbija garant Daytonskog sporazuma. To nije tačno. U Daytonskom sporazumu je jasno navedeno da postoje tri strane i Srbija je strana, a ne garant Daytonskog mirovnog sporazuma. Garant su šest svjedoka uključujući Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju. Srbija nije pozvana da u BiH bude garant. Međunarodni sud je dokazao da Srbija nije ništa poduzela da spriječi genocid u Srebrenici. A BiH je jedina u Evropi u kojoj se nakon Drugog svjetskog rata desio genocid. Zato Srbija treba poštovati BiH kao državu”, kazao je Bećirović.

BiH kao svetinja

Na kraju je poručio kako pojedini političari u RS-u trebaju prestati sanjati o odcjepljenju RS-a od BiH jer je to prijetnja miru u BiH.

“Iz RS-a čujemo izjave o odcjepljenju od BiH. To je prijetnja miru, ali i Daytonskom sporazumu. Očekujem brzu reakciju međunarodne zajednice. BiH je jedna od najstarijih i najizdržljivijih zemalja na Balkanu. BiH je nama svetinja, i nikada je nikome nećemo dati. I neka više prestanu neki sanjati snove o odcjepljenju RS-a od BiH. RS nikada neće i ne može biti država. Optimista sam po pitanju budućnosti BiH jer su u svijetu snažnije one snage koje podržavaju nezavisnost BiH nego one koje je žele uništiti”, zaključio je Bećirović.

(Anadolija/av)

Komentari

Komentara

Posted In: