Bez potrebne entitetske većine za osudu genocida u Srebrenici

Rental Travel

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su usvojiti Rezoluciju o Srebrenici koju su predložili SDP-ovi poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić te BPS-ov Zaim Backović.

Reha Centar

Iako su predlagači imali namjeru da ovaj dom osudi najstravičniji zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 ljudi tog 11. jula 1995. godine, poslanici iz Republike Srpske glasali su protiv toga.

Tako su s 25 glasova ZA, 13 protiv i četiri suzdržanih poslaničkih glasova odlučili ne osuditi sve zločine u BiH, odati počast svim žrtvama genocida i izraziti najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu.

Predstavnički dom odbio je da Rezolucijom oda počast svim nevino stradalim žrtvama u BiH od 1992. do 1995. godine bez obzira na njihovu naciju i vjeru, kao i da podrži Rezoluciju o Srebrenici Evropskog parlamenta iz 2009. godine.

Kako bi jasno kazali da RS neće podržati ovu Rezoluciju poslanici SNSD-a vratili su se na sjednicu koju su na početku napustili jer nije podržan njihov prijedlog da se s mjesta predsjedavajućeg Doma smijeni Šefik Džaferović (SDA), što je njihova praksa posljednjih 13 sjednica.

Iako je Bećirović upozoravao da su odlasci sa sjednica i vraćanje na glasanje kršenje Poslovnika, to mu je osporeno te je dozvoljeno prisustvo poslanika SNSD-a koji su odbili ovaj dokument što je pomoglo da ne bude dovoljno entitetske većine.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara