Besim Spahić o Radončiću, Čoviću, Ivaniću, Izetbegoviću, Ceriću… (video)

Spread the love
Rental Travel

Profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Besim Spahić, dobar poznavalac domaće političke scene koji uvijek bez dlake na jeziku govori o svim političkim zbivanjima u BiH, za Dnevnik FACE TV iznio je svoje stavove o nekim od kandidata za članove Predsjedništva BiH na predstojećim općim izborima 2014. godine, piše Dnevni avaz.

Reha Centar

Fahrudin Radončić

– Radončić je, rekao bih ovako žargonski, jedna posebna fela. Dakle, ima nešto što izuzetno cijenim kod Radončića. On prvo se nije obogatio samo od nekih para poslije rata. Recimo ono što mi se sviđa, dakle što je rekao u nekoliko navrata javno, čak u sučeljavanjima na onim prethodnim izborima: “Evo slali ste mi inspekcije i sve, nađite mi šta sam uzeo, šta nisam platio od poreza sve”.

 

Mustafa Cerić

-Umjesto tada da se bavio vjerskim poslovima, bavio se politikom. Sada se konačno bavi onim čime se bavio i cijelo vrijeme na toj dvojnoj funkciji kao čelnik Islamske vjerske zajednice. Ne mogu uopće da vjerujem da se taj čovjek može ozbiljno baviti politikom i ozbiljno se baviti politikom Bosne i Hercegovine da se napravi država.

 

Emir Suljagić

– Otprilike, on je jedna kontroverzna ličnost. On također spada u red ljudi koji se bave politkom, koji je u jednom periodu Lagumdžiju dizao do nebesa i napravio mu monografiju otprilike kao da je Tito, a onda u jedno momentu je raskrstio, napustio tu stranku i onda je ostao na “bijelom hljebu”.

 

Dragan Čović

– Pragmatičar jedan inteligentan čovjek, sigurno i dobar profesor na sveučilištu. Uglavnom, hrvatski narod od njega i od ove stranke od 1990. godine nema ništa i jadan je onaj gdje je stranka napravljena izvana na štetu bh. Hrvata posebno bosanskih Hrvata iz Posavine.

 

Martin Raguž

– On je jedan zreliji političar, ima tu neku cjelinu bh. u vidu, ali sam zna da je već okrnjena ta masa i okrenjen hravstki korpus i ono što je najgore što kod nas više nije jedan narod protiv drugog naroda.

 

Željka Cvijanović

– Pokazala se kao sposobna i vatrena, uglavnom za Republiku Srpsku i na fonu na liniji srpske poltike u BiH. Ali je i elokventna i sposobna i mislim, ipak, da radi uglavnom ono što joj Dodik kaže.

 

Mladen Ivanić

-Otprilike, prvo dobar stručnjak i ekonomsta, to moram priznati. Njega znam onako površno još od prije rata. Međutim on se nije uspio nametnuti. Jednom je bio ministar vanjskih poslova, ali to je čovjek sa kojim se da pregovarati i razgovarati. Ali on i da dođe ne može promijeniti i ne vjerujem da će promijeniti kurs.

 

Bakir Izetbegović

– Otprilike je čovjek gdje u sve ove četiri godine dosadašnjeg mandata uglavnom je Erdogan, Turska, Zara, BBI i ostali i to je naša i makro i vanjska, i ostala politika.

 

Sefer Halilović

– Od kada mu se desila ta porodična nesreća i kada je smijenjen ima opravdanu dozu neke jeze. Možda je malo prepotentan i samouvjeren, i možda je sam sebe uvjerio da je u nekim stavrima mnogo značajni nego što je i tada bio i nego što bi mogao biti.

(Danas.info/aktuelno.ba)

Komentari

Komentara