Bećirović: Ponovo imamo političare koji rade na realizaciji politike „velike Srbije“

Spread the love
Rental Travel

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović na komemoraciji povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici kazao je da Bosne i Hercegovina i cijeli civilizirani svijet danas iskazuju duboki pijetet žrtvama genocida u Srebrenici.

Reha Centar

Bećirović je u svom govoru u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari istaknuo da „nikada ne smijemo prestati širiti istinu o genocidu i nećemo pokleknuti pred ideologijom zla, te da „posebno poštovanje trebamo iskazati majkama Srebrenice koje se bore za istinu i pravdu, zaslužuju najveća priznanja i istinski su zaslužile Nobelovu nagradu za mir“,

Kako je kazao, kultura sjećanja se suprostavlja kulturi laži negiranja i to je jedini izlazak iz spirale zla.

– Izbor je jednostavan, ili kultura sjećanja ili ponavljanje zla. Svi koji nude strategiju zaborava ne misle nam dobro. Nikada ne smijemo pristati na brisanje sjećanja. Najviši sudovi UN-a dokazali su genocid nad Bošnjacima i agersiju na BiH. Ovdje nije bio građanski rat, već međunarodni oružani sukob. Na BiH je izvršena brutalna agresija, udruženi zločinački poduhvati i to su činjenice. Trajne osude zločinačkih poduhvata, presude međunarodnih sudova ne postoje da budu arhivirane, već se moraju čitati analizirati i implementirati – kazao je član Predsjedništva BiH.

Napomenuo je da, kroz svoje nedjelovanje, UN nose dio odgovornosti za genocid u Srebrenici.

Upitao je zašto se ne ispravljaju greške, zašto se dozvoljava „dosipanje soli na rane“, zašto se ne sakncioniraju negatori genocida i popušta pred politikama koje su udruženi zločinački poduhvati.

– Dobronamjerni ljudi očekuju odgovore na ova pitanja, jer ona se ne odnose samo na BiH. Kada govorimo o genocidu, moramo odgovoriti na pitanja zašto je počinjen, koji su motivi, ko su organizatori, šta je u srži te politike. Nameće se i pitanje, može li se ponoviti genocid nad Bošnjacima. Da bismo na to odogovoritli moramo komparirati tadašnje politike i one koje nam danas prijete – podvukao je.  

Napominje da ponovo imamo političare koji rade na realizaciji politike „velike Srbije“, koji prijete suvererenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, vjerskom, entničkom i jezičkom identitetu Bošnjaka, otvoreno ruše ustav i poredak države, sprovode ciljane pokušaje političkog medijskog i drugih oblika sataniziranja Bošnjaka, vrijeđanje žrtava i glorificiranje zločinjaca, provode opasnu medijsku propagandu, rade na demilitirazaciji BiH dok se susjedi naoružavaju.

– Među nama ima onih koji ne vide i ne znaju kakva se opasnost nadvila nad BiH. Opasnost od ponavljanja genocida nije otklonjena, ideologije, politike, mediji, velikodržavne pretenzije i drugi faktori su ponovo prisutni i prijete. Moramo voditi računa o tri elementa – jačanju državotvorne svijesti i politike. Država mora biti na vrhu piramide vrijednosti. Potrebna su jedinstva oko strateških državnih pitanja, jačanje odbrambenog i sigurnosnog sistema – kazao je Bećirović.

Vjeruje da je nužan korak otpora urušavanju Dejtona okupljanje oko državnih, strateških pitanja, te ističe da su u toku „nazapamćeni napadi na temelje Dejtona i Ustav BiH, kao i pokušaj razaranja države BiH.

Sve demokratske i patriotke snage moraju se okupiti, jer razjedinjenost može voditi u puno veće nevolje. Političke svađe nisu saveznici države BiH. Političke stranke koje priznaju i poštuju BiH trebaju zajedno štiti temeljne civilizacijske vrijednosti braniti Ustav i zakone BiH, te odluke Ustavnog suda. Nastavak nasrtaja na BiH prije ili kasnije će sve političke aktere natjerati da stranačke interese podvrgnu državnim. Stoljeća iza nas isklesala su BiH kao državu svih naroda. Put u zlo je zajednički, kao i onaj ka dobru. Osudimo zlo i gradimo zajednički put u budućnost, u NATO savez i EU. Taj put je komplikovan ali on nema alternativu – zaključio je Bećirović

Fena

Komentari

Komentara