Beč – Novi projekt za upozorenja na prirodne nepogode

Rental Travel

Sedam organizacija iz Slovenije i Austrije pod vodstvom bečkog Centralnog instituta za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) razvilo je nove standardizirane sisteme predviđanja i upozoravanja na prirodne nepogode kao što su poplave i lavine, saopćio je Eurocomm PR.

Rental Travel

Sistemi su objedinjeni u projektu CROSSRISK.

U južnim dijelovima Austrije i Slovenije, velike količine kiše i snijega redovno nanose štete i ugrožavaju stanovništvo. Donedavno u pograničnom području nije bilo jedinstvenih prognoza i upozorenja. U posljednje tri godine, Slovenija i Austrija su zajedno radile na projektu CROSSRISK odnosno na proširenju upozorenja i prognoza za prirodne nepogode.

Kako bi poboljšali prognoze u pograničnim regijama, tim CROSSRISK-a je izračunao deset scenarija poplava pri različitim vodostajima. Također su razvili prekogranični model koji analizira različite parametre snijega. Podaci će ubuduće poslužiti brojnim aplikacijama kao što su upozorenja na lavine, potencijal za stvaranje umjetnog snijega u skijaškim područjima i prognoze vodostaja nakon otapanja.

Ovaj pristup je važan za procjenu dugoročnog rizika i za turizam.

Značaj CROSSRISK -a je u dostupnosti informacija za stanovništvo. Na web-stranici www.crossrisk.eu su dostupni podaci na njemačkom, slovenskom i engleskom jeziku.

Projekat je vodio Centralni institut za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG), osnovan 1851. godine u Beču, najstarija državna meteorološka služba na svijetu.

Komentari

Komentara