Baždarević od večeras nije selektor BiH

Spread the love
Menprom

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20.45 igrat će protiv Estonije utakmicu posljednjeg 10. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Reha Centar

Selektor Mehmed Baždarević po isteku 90. minuta meča na “A Le Coq Areni” u Talinu formalno-pravno, prema važećem ugovoru sa Nogometnim/Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine, prestaje biti selektor nacionalnog tima.

Naime, u ugovoru piše “Baždarevićev mandat na funkciji selektora važi do okončanja Mundijala u Rusiji, odnosno u slučaju da se Bosna i Hercegovina ne plasira na planetarni šampionat zaključno sa posljednjom utakmicom u kvalifikacijama”, javlja Agencija Anadolija.

Novi selektor do Nove godine

Od večeras nogometaši Bosne i Hercegovine do daljnjeg, zvanično će biti bez selektora. O Baždarevićevoj sudbini će na sjednici, koja će biti zakazana za 19. ili 20. oktobar, odlučivati 15 članova Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Prema mišljenju javnosti, brojnih sportskih radnika, ali i članova “nogometne vlade”, Baždarevića i njegove saradnike u stručnom štabu koštat će neuspjeh u kvalifikacijama, tako da poslije nepune tri godine, sa njim najvjerovatnije neće biti produžena saradnja. Konkretno, čelnici Saveza krenut će u potragu za novim selektorom “A” tima, kojeg bi trebali izabrati najkasnije do Nove godine.

Baždarević, veliko ime bosanskohercegovačkog nogometa, nakon utakmice sa Estonijom trebao bi se jasno očitovati o planovima u trenerskoj karijeri.

Utakmica u Talinu u dresu Bosne i Hercegovine, bit će posljednja i za Vedada Ibiševića.

Strijelac gola za plasman Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo 2014. i prvog pogotka na Mundijalu u Brazilu, u meču protiv Argentine na kultnoj “Maracani” u Rio de Janeiru, rekao je kako je vrijeme za mlađe i da je prije početka kvalifikacionog ciklusa donio odluku o povlačenju iz reprezentacije.

Prema Ibiševićevim riječima, želja mu je bila da to učini u Rusiji idućeg ljeta, ali s obzirom da Bosna i Hercegovina neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu, on je najavio da će posljednji meč za reprezentaciju odigrati večeras u Talinu.

Međutim, prema posljednjim informacijama neki od saigrača i pojedini ljudi iz Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine pokušat će uvjeriti napadača Herthe da odustane od odlaska u “reprezentativnu penziju” u 34. godini, piše Anadolija.

BHRT

Komentari

Komentara