Austrijski predsjednik Van der Bellen osigurao ubjedjivu pobjedu na izborima izbjegavši drugi krug

Menprom

 Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen osigurao je drugi šestogodišnji mandat osvojivši čistu pobjedu i većinu glasova na izborima i tako izbjegao drugi krug izbora, prema projekcijama zasnovanim na djelomičnom prebrojavanju glasova, prenosi Reuters.

Reha Centar

Ovaj 78-godišnji bivši lider Zelenih stekao je široku popularnost svojom smirenošću u vrijeme nacionalne krize, uključujući pad vlade 2019. godine i ostavku kancelara Sebastiana Kurza prije godinu dana zbog optužbi za korupciju koje Kurz i danas negira.

Krajnje desničarska Slobodarska partija (FPO) bila je jedina stranka u parlamentu koja je nominirala kandidata protiv Van der Bellena, koji je 2016. godine pobijedio u mnogo težoj utrci protiv FPO protivnika. Lideri svih drugih stranaka u parlamentu podržali su predsjednika.

Projekcija ankete SORA za nacionalnog emitera ORF, zasnovana na djelimičnom prebrojavanju 83 posto glasova birača koji su izašli u nedjelju, Van der Bellenu daje prednost od 56,2 posto uz marginu greške od 1,4 procentna poena.

Njegov najbliži rival bio je Walter Rosenkranz iz Slobodarske stranke sa 17,8 posto.

– Alexander Van der Bellen je zaista uspio da osigura u prvom krugu i sljedeći predsjednički mandat. Čestitam mu na tome – rekao je Rosenkranz za ORF.

Fena

Komentari

Komentara