Aronija – namirnica budućnosti

Spread the love
Menprom

Aronija predstavlja moćno, potpuno prirodno oružje u prevenciji bolesti, ali i kad je bolest već prisutna.

Reha Centar

Najjača od svih vrsta je tzv. sibirska aronija, koja se uzgaja u zagrljaju hladne klime i nedirnute prirode. Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam.

Efikasno ga pročišćava od štetnih stvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku „ubija“ maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i „napad“ na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj hroničnih bolesti. Mnogobrojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamnih bobica poboljšava cirkulaciju krvi u krvnim žilama, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te se tako štiti kardiovaskularni sistem.

Ublažava migrene i glavobolje, snižava krvni pritisak. Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže celokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žuči i jetre. Koristi se i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena.

Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alchajmerove bolesti. Na našem tržištu nedavno su se pojavili mnogobrojni proizvodi od aronije koja se uzgaja u našim krajevima, poput soka i čaja, no bobice se, za djelotvoran učinak mogu konzumirati i svježe – i dovoljno ih je pojesti oko 200 do 300 grama dnevno.

Kako bi je konzumirali preko cijele godine, aronija se može zamrznuti, osušiti. Ipak, posebno se preporučuje hladno cijeđen sok koji je dovoljno piti jednom dnevno.

(pozitivne)

Komentari

Komentara