Apel reisa Kavazovića izabranim dužnosnicima, intelektualcima i ulemi

Spread the love
Rental Travel

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas apel dužnosnicima, intelektualcima i ulemi da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike, kao i govora mržnje.

Reha Centar

 – Pozicija reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH na kojoj se nalazim, nameće mi moralnu obavezu da pozovem sve političare u našoj zemlji, intelektualce i ulemu, kao i druge aktere društvenog života, naročito one koji sebe smatraju muslimanima, da se suzdrže od neprimjerene i uvredljive retorike kao i govora mržnje, koji za posljedicu imaju polarizaciju društva i sijanje nepovjerenja među ljudima – kaže su u apelu reisu-l-uleme.

Kavazović je upozorio da se politička borba za bolju Bosnu i Hercegovinu ne vodi grubom i zajedljivom retorikom, a naročito klevetama, povredama privatnosti, potvorama i spletkama.

– Ovakvim načinom javnoga komuniciranja politički akteri ovo društvo guraju u haos, te podrivaju i slabe političke institucije, nanoseći nesagledivu štetu interesu države i građana, na koje se stalno pozivaju. Mržnja i neprijateljstvo neće doprinijeti konsolidaciji i napretku naše domovine – naveo je on.

Stanje dubokih podjela i bavljenje samim sobom, dodao je, ide naruku neprijateljima Bosne i Hercegovine i onima koji po svaku cijenu i na svim poljima pokušavaju devastirati njene institucije i prikazati je kao nefunkcionalnu i neperspektivnu državu.

Istakao je da svaka čovjekova djelatnost, pa i politička, mora imati etičke okvire i granice, koje se ne prelaze. Uzvišeni Bog nas poziva da sarađujemo u dobročinstvu i bogobojaznosti, a da ne sarađujemo u griješenju i neprijateljstvu“, poručio je reisu-l-ulema.

Reis Kavazović je podsjetio da građani Bosne i Hercegovine očekuju od onih koji ih predstavljaju da se pridržavaju principa elementarne pristojnosti u javnom komuniciranju, ako već svojim postupcima i djelima ne mogu opravdati povjerenje koje su im, birajući ih, poklonili.

– Također, apelujem na sve političke subjekte da rade, prije svega, u interesu građana i da u svom radu postave prioritete. Poslije zadaće o čuvanju Bosne i Hercegovine kao države slobodnih građana, ravnopravnih na svakom njenom dijelu, suočavanje s pandemijom Covid-19 mora biti prioritetni zadatak svih koji obnašaju javne funkcije. Zaštita života naših građana mora biti u prvom planu – naglasio je.

Ne mogu stranačka pozicioniranja, naveo je, jalova prepucavanja i spletkarenja biti preokupacija političara, dok ljudi oko nas umiru od posljedica pandemije, a suverenitet države se urušava.

Poručio je da građani Bosne i Hercegovine imaju pravo da žive dostojanstveno, da budu zaštićeni, zbrinuti i spokojni u svojoj državi, bez straha od neizvjesnosti.

– Obaveza je političara da im to osiguraju. Svi trebamo imati na umu da građani Bosne i Hercegovine, pa tako i pripadnici i članovi Islamske zajednice, prosuđuju svačije riječi i postupke, da će historija suditi svim politikama i političarima, te da će u konačnici Pravedni suditi svima nama – naveo je u apelu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, prenosi MINA.

Komentari

Komentara