Apel građanima Tuzlanskog kantona

Rental Travel

Zbog velikog rizika od izbijanja zaraza Vlada Tuzlanskog kantona apeluje na građane da se uključe u čišćenje površina u kojem su poplave nanijele nečistoće i otpad. U cilju zaštite zdravlja u poplavljenim područjima neophodno je provođenje mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja.

Reha Centar

Plavna voda i izlijevanje otpadnih voda mogle su kontaminirati izvorišta pitke vode, te se građani pozivaju da koriste isključivo provjerenu i testiranu pitku vodu. Povećan broj glodara i zmija za vrijeme poplava predstavlja rizik za zdravlje, a velika stajaća vodena površina omogućava razmnožavanje komaraca i drugih insekata, koji prenose uzročnike niza oboljenja.

Pored toga, na poplavama zahvaćenom području u mulju i nanosima primjećene su neeksplodirane minsko-eksplozivne naprave te je neophodan poseban oprez pri čišćenju. Uočena neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstava potrebno je prijaviti MUP-u TK ili općinskoj službi civilne zaštite.

Odjeljenje za informisanje

Komentari

Komentara