Apel građanima da poštuju zakon i suzdrže se od nasilničkog ponašanja

Rental Travel

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) do danas nije zaprimilo zvaničan zahtjev za održavanje javnog skupa – mirnog okupljanja građana u povodu obilježavanja godišnjice februarskih protesta.

Reha Centar

Kako je Feni kazao glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić, prema informacijma kojima MUP KS raspolaže, može se očekivati da određeni broj građana izađe na ulice radi izražavanja nezadovoljstva u vezi sa stanjem u državi.

“Uvažavamo i podržavamo legitimno zakonsko pravo građana na mirna okupljanja i izražavanje  stavova, te ćemo u okviru svojih nadležnosti takve skupove i osigurati”, dodao je.

Nefić je podsjetio “da dosadašnja iskustva govore da značajna većina građana poštuje zakon i na miran način izražava svoje stavove, ali, također, da manje grupe i neodgovorni pojedinci često zloupotrebljavaju ove skupove kako bi ‘liječili’  frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu”.

Stoga iz MUP-a KS apeliraju na sudionike eventualnih protestnih okupljanja da se suzdrže od bilo kakvog nasilnog ponašanja, a da izgrednike identificiraju i u saradnji sa policijom odstrane sa javnog skupa.

Podsjetimo, od četvrtka, 5. februara, u funkciji je Operativni štab u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koji prati situaciju i poduzima aktivnosti na planu zaštite sigurnosti građana, a u vezi s najavljenim mirnim okupljanjima u povodu obilježavanja februarskih protesta.

Uz pripadnike Direkcije, u radu Operativnog štaba, koji je formiran na temelju Sporazuma o međusobnoj saradnji između policijskih agencija, potpisanog u junu prošle godine, sudjeluju i službenici Granične policije BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Federalne uprave policije i MUP-a KS.

Radiosarajevo.ba – aktuelno.ba

Komentari

Komentara