Antifašizam je poveznica na kojoj trebaju da počivaju i kojom treba da se vode sve državotvorne partije u BiH

Rental Travel

Povodom organizacije obilježavanja 27. jula, Dana ustanka protiv fašizma u Bosni i Hercegovini premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je upriličio danas radni sastanak sa Zlatkom Dukićem, predsjednikom i članovima Saveza antifašista i boraca narodno – oslobodilačkog rata (SABNOR) Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom predstavnici SABNOR-a su istakli zadovoljstvo ukazanom pažnjom, kao i činjenicom da Vlada svake godine redovno podržava rad ovog udruženja, a to pokazuje institucionalni i lični odnos prema ideji antifašizma.

Reha Centar

Sabnor

Premijer i predstavnici antifašista složili su se da je u Bosni i Hercegovini, ali i u okruženju, s jedne strane, prisutan ignorantski odnos na pojave neofašizma, a s druge strane veliki stepen antifašističke nepismenosti. To je nešto što se mora mijenjati, kako kroz obrazovni sistem, tako i kroz angažman nevladinog sektora, istaknuto je danas.

„Antifašizam nije isto što i sicijalizam i komunizam. Nemoguće je tu staviti znak jednakosti i onda svima ostalima uskratiti mogućnost da se bore protiv fašizma. Iako nije bio komunista, ko može reći da Vinston Čerčil (Winston Churchil) nije bio antifašista?“ rekao je predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić.

„Antifašizam je poveznica na kojoj trebaju da počivaju i kojom treba da se vode sve državotvorne partije u Bosni i Hercegovini. Upravo prisustvo Dana pobjede nad fašizmom, Dana ustanka protiv fašizma i Dana ZAVNOBIH-a, odnosno Dana državnosti BiH, pored ostalih datuma u kalendaru Vlade TK pokazuju svjesnost o historijskim tekovinama i državotvorno opredjelje Vlade našeg kantona“ rekao je ovom prilikom premijer Gutić.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara