Analiza utjecaja potpore javnog sektora razvoju poduzetništva

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić danas su na Univerzitetu u Tuzli prisustvovali prezentaciji procjene utjecaja subvencija malim i srednjim poduzećima finansiranih iz budžeta Tuzlanskog kantona u periodu od 2011. do 2015. godine.

Riječ je o jedinstvenoj analizi utjecaja potpore javnog sektora razvoju poduzetništva i malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini, a pokrovitelj ovog pionirskog projekta u BiH je USAID.

„Činjenica da je USAID u ovom projektu kao partnera prepoznao Vladu Tuzlanskog kantona je pokazatelj da smo mi u Tuzlanskom kantonu svjesni važnosti razvoja naučno-istraživačkog rada koji je u funkciji kreiranja uspješnih javnih politika i razvoja privrede Tuzlanskog kantona. Upravo razvojem istraživačkih kapaciteta i stvaranjem preduslova za kvalitetan razvoj naučno-istraživačkog rada možemo doprinijeti uspostavi efikasnih sistema upravljanja razvojem kako bi vizija Tuzlanskog kantona navedena u Strategijom razvoja Tuzlanskog kantona 2016.–2020. postala naša svakodnevnica“ rekao je premijer Suljkanović.

Od današnje prezentacije se očekuje da podstakne razmjenu mišljenja i omogući direktniju komunikaciju između Vlade Tuzlanskog kantona i naučnih radnika koji se bave istraživanjima u ovoj oblasti, kako bi dobiveni rezultati imali što veću primjenu, a sve kako bi se maksimalno unaprijedili benefiti od primanja subvencija i kako bi se definisale preporuke za povećanje utjecaja budućih programa subvencija.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su i predstavnici misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

„Ovakve analize sigurno će nam pomoći i biti smjernica u kojim pravcima i na koje načine u budućnosti možemo usmjeravati naše poticajne mjere, a sve kako bi smo ostvarili što kvalitetnije rezultate“ rekao je Suljkanović, te dodao da je Vlada i do sada radila analize utjecaja i efekata svojih poticajnih mjera, ali su te analize podložne subjektivnim ocjenama, obzirom da ista institucija koja daje poticaje i analizira njihovu učinkovitost. „Analize koje se baziraju na naučnom pristupu i prema metodologiji naučnog istraživanja, a uz to koje se provode od strane nezavisnih institucija su u prilici mnogo objektivnije sagledati ovu tematiku, a samim time i dati objektivniju ocjenu“, zaključio je premijer Suljkanović.

aktuelno.ba

Komentari

Komentara