Ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima posjetio Tuzlanski kanton

Spread the love
Rental Travel

S primarnim ciljem pronalaženja donatora za izgradnju Centra za autizam premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar rada, socijalne politike i povratka Tuzlanskog kantona Zoran Jovanović upriličili su danas sastanke sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Zoranom Miličevićem. Sastancima su prisustvovali i predstavnici Međunarodnog fonda solidarnosti EMMAUS, koji već imaju značajno iskustvo u privlačenju i realizaciji donatorskih sredstava sa Bliskog i Srednjeg istoka. Kada je u pitanju Centar za autizam, riječ je o projektu u kojeg je Vlada već uložila oko 300.000 KM, ali je, podsjećamo, nakon povlačenja austrijske organizacije Hilfswerk, cijeli projekat ostao nedovršen.

Reha Centar

„Danas smo upriličili posjetu ambasadora i delegaciju Međunarodnog fonda solidarnosti EMMAUS koji je naš partner u rješavanju socijalnih  potreba građana TK“, rekao je ovom prilikom ministar Jovanović te kazao da su zamolili ambasadora Miličevića da podrži projekat kod donatora u UAE. „Nadamo se da ćemo uspjeti završiti ovaj Centar, pogotovo iz razloga jer je Vlada TK u Budžetu za 2018. godinu osigurala dodatnih 100.000 KM za sufinansiranje izgradnje Centra za autizam. Također, određene lokalne zajednice su izrazile spremnost da u narednoj godini i one osiguraju određena sredstva za podršku ovom centru“, rekao je Jovanović.

„U ovom izuzetno humanom projektu nema mjesta politici. Mi smo u narednoj godini planirali 100.000 KM za izgradnju ovog Centra, ali nam i pored svega do sada uloženog nedostaje oko 500.000 KM kako bi smo ga u potpunosti osposobili“ rekao je premijer Gutić i pozvao ambasadora Miličevića da se u narednom periodu, posredstvom Ambasade i EMAUS-a upriliči posjeta predstavnika Centra za autizam iz Abu Dhabi-ja Tuzlanskom kantonu. „Bila bi to prilika da se pokaže sve što je do sada urađeno, te da se ostvare i određeni kontakti sa našim Edukacijsko – rehabilitacijskim fakultetom, a na kraju i pobudio interes za pomoć u izgradnji Centra za autizam u Tuzlanskom kantonu“, zaključio je premijer Gutić.

Ambasador Miličević je ovom prilikom kazao da će Ambasada nastojati pronaći donatore i  pohvalio dosadašnju saradnju sa EMMAUS-om kao jednom od najaktivnijih organizacija za socijalni rad i pomoć na ovim prostorima.

Tokom današnjih sastanaka razgovaralo se i o vanjskotrgovinskoj razmjeni i mogućnostima poslovne saradnje privrede našeg kantona sa privrednicima iz UAE. S tim u vezi zaključeno je da potencijal postoji u oblasti poljoprivrede i stočarstva i to prije svega u oblastima izvoza pilećeg mesa, te šljive, maline, jagode i kornišona.

S tim u vezi u narednom periodu, Tuzlanski kanton će u narednom periodu Ambasadi BiH u UAE dostaviti zvanično pismo namjere za organizaciju sastanka privrednih delegacija koje bi mogle surađivati u ovoj oblasti.

aktuelno.ba / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Komentari

Komentara