Ambasador Arapske Republike Egipat posjetio Tuzlanski kanton

Spread the love
Menprom

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić danas je primio u posjetu Nj. E. Yassera Abdelrahman Ali Soroura, Ambasadora Arapske Republike Egipat u BiH. Iako se radilo o protokolarnoj posjeti, današnji razgovor otvorio je značajan prostor za saradnju. Prije svega to se odnosi na intenziviranje razmjene ljekara i medicinskog osoblja u cilju razmjene iskustava i dalje unaprjeđenje, zatim  razmjenu dobara, odnosno plasman proizvoda kompanija sa područja našeg kantona na egipatsko tržište i obratno, ali i o saradnji u oblasti turizma.

Reha Centar

„Saradnja u oblasti zdravstva značit će mobilnost ljekara sa našeg i sa područja Egipta. Također, mnogi naši proizvodi imaju ili mogu imati tržište u Egiptu, a to su prije svega voda i so. Na kraju, otvaranje čarter letova iz Tuzle prema najpoznatijim egipatskim ljetovalištima Hurgadi i Sharm el-Sheikhu, ali i prezentaciji naših turističkih potencijala i dovođenju turista iz Egipta u Tuzlanski kanton“, kazao je premijer Hodžić, ističući da će se odmah krenuti u realizaciju navedenih projekata.

„Ovim pravimo jednu novu klimu saradnje između naše dvije prijateljske zemlje i na ovoj ponudi se zahvaljujem ambasadoru Ali Sorouru“, zaključio je premijer Hodžić.

Uz zahvalu za izuzetan prijem u Bosni i Hercegovini, i iskazanu srdačnost, ambasador Nj. E. Yasser Abdelrahman Ali Sorour je najavio buduće aktivnosti.

„Današnja posjeta je samo prva u nizu. Nadam se da ćemo u budućnosti nastaviti razgovore i stvoriti preduslove za praktičnu realizaciju današnjeg razgovora. Ustvari, siguran sam da ću u narednom periodu više puta posjetiti ovaj kanton kako bismo ostvarili ciljeve koje smo danas zacrtali. Posebno u pogledu naše zajedničke borbe sa bolešću COVID – 19“, rekao je danas ambasador Ali Sorour.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara