Aleksandar Vučić danas u Sarajevu: Mir i stabilnost prije svega!

Spread the love
Rental Travel

U Sarajevo danas, u službenu posjetu, doputovat će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Uoči posjete očekivanja nisu velika. Možda i zbog Vučićevog stava, koji uoči posjete poručuje: “Da nikada ništa ne postignemo, veoma je važno da razgovaramo”.

Reha Centar

“Važno je i dobro, i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu da se češće viđamo. Ljudi pitaju koliko su konkretni rezultati tih viđanja. Moj odgovor je uvijek, “da nikada ništa ne postignemo, veoma je važno da razgovaramo”. I za naše države, i za naše narode važno je da te odnose pravimo što je moguće boljim. I uvijek se potrudimo da napravimo nešto konkretno”, izjavio je Vučić uoči današnje posjete.

Zvizdić: Zajedno prema EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uoči Vučićeve posjete Bosni i Hercegovini istakao je da on dolazi prvi put u Sarajevo kao predsjednik Srbije, a da je ranije, kao premijer te zemlje unaprijedio odnose u regiji.

“On trasira put Srbije ka EU, a to je važan podatak. To je zajednički sadržitelj zemalja Zapadnog Balkana. Ostavlja nam prostor dobre regionalne saradnje i to je važan domet djelovanja svih vlada na prostoru zapadnog Balkana, članstvo u EU i NATO-u”, kazao je Zvizdić.

Istakao je i da region ide ka zapadnim integracijama, a ako se ostane na tom kursu, BiH i Srbija mogu dobiti dosta važnih projekata zajedno.

Teme razgovora: Granica, ekonomija, EU, ……

Vučić dolazi u zvaničnu državničku posjetu, nakon što njegovom prethodniku Tomislavu Nikoliću to dva puta nije uspjelo. Prvi put mu je član Predsjedništva Bakir Izetbegović poručio da je nepoželjan, a dugi put se sam proglasio nepoželjnim.

Najavljeno je da će se razgovarati o utvrđivanju još preostalih tri posto granične linije oko koje još nema dogovora, da će se ozbiljno porazgovarati o ekonomskoj saradnji, zajedničkim projektima prekogranične saradnje pod pokroviteljstvom evropskih fondova, međusobnom bilansu razmjene i potrebi njegovog ravnanja, te podizanju povjerenja među građanima dviju zemalja.

Povjerenje će biti zanimljiva tema, odnosno kako do njega doći u situaciji kada se predsjednik jednog dijela BiH Milorad Dodik kune u Srbiju, Republiku Srpsku i potrebu da Bosne i Hercegovine više ne bude.

Može li Vučić obuzdati Dodika, pitanje je koje već godinama mnogi postavljaju, ali jasnog odgovora ili naznake da sadašnji srbijanski predsjednik zaista to može, za sada nema.

Vučić: Velika ostrašćenost protiv Srba

U posjetu BiH dolazi predsjednik koji tvrdi da mu niko, od kada je obavljao dužnost premijera Srbije, a sada predsjednika, ne može pronaći nijednu izjavu koja je suštinski protiv BiH i Bošnjaka, ali koji istovremeno tvrdi da mu bar 50 posto Bošnjaka u BiH ne vjeruje jer se u BiH vodi “žestoka kampanja protiv Srba”.

Također, neki mu zamjeraju što ponavlja kako je ključ saradnje i mira na Balkanu odnos Srba i Bošnjaka, čime zaboravlja jedan čitav konstitutivni narod u našoj zemlji.

Još su svježe uspomene na jednog “starog Vučića” i njegove ratne izjave tipa “100 za jednoga”, Vučića koji je sa puškom pod opsadom držao Sarajevo, a poslije rata po Beogradu označavao ulice imenom Ratka Mladića. Mnogi se nadaju da je “novi Vučić” iskreno napustio svoja stajališta iz ratnog perioda.

Samo taj novi, taj predsjednik Vučić, mora djelima dokazati da li misli to što govori i da li je spreman svoje riječi provesti u djela.

Odgovor na jedan dio pitanja mogla bi ponuditi današnja posjeta Sarajevu čovjeka koji danas, kako kaže, smatra da mir i stabilnost na Balkanu nemaju alternativu.

“Za mene je ovo prilika za reafirmaciju politike mira i stabilnosti, dobrih odnosa, jer čini mi se da je to jedna od stvari koju moramo uraditi na najbolji mogući način da bismo stabilnost i mir mogli sačuvati”, rekao je prije nekoliko dana Vučić novinarima u Beogradu.

BHRT

Komentari

Komentara