Aktuelni problem grada Tuzla: „Odlazak mladih“

Spread the love
Menprom

Gradski savjet S BiH-a Tuzla izražava svoju zabrinutost zbog sve većeg nezadovoljstva i masovnog odlaska mladih iz Tuzle. Naime, vladajuća struktura, uključivo i Gradsko vijeće, u protekle četiri godine nisu uradili gotovo ništa kada je u pitanju poboljšanje kvalitete života mladih ljudi, posebno kad je u pitanju zaposlenje mladih osoba na području grada Tuzle. Generalno se može reći da je aktuelno (kao i sva ranija) rukovodstvo grada Tuzle plasiralo lažne nade mladima, tvrdeći kako će efikasno rješavati njihove probleme, dok oni kontinuirano i sve masovnije odlaze. Izgrađuju se zabavni centri (svojevrsna „Potemkinova sela“), dok se privrednim objektima ne poklanja nikakva pažnja, posmatra se njihovo propadanje – čak se daju impulsi takvim kretanjima.

Reha Centar

selma bijedić

Takvom beznađu mlade populacije doprinosi niz ponašanja – nereagovanja aktuelnih i ranijih gradskih vlasti na svim nivoima, kao što su:

  1. Uvođenje „na mala vrata“ i pod vrlo sumnjivim okolnostima privatnih fakulteta/univerziteta, sa vrlo problematičnom kadrovskom (nastavničkom i menadžerskom strukturom), a pod krinkom podizanja stepena „konkurentnosti“. U stvari, time se „kupuju“ stranke (javno i bez stida je „obnarodovano“ kako se svakoj stranci omogućilo da „izvede“ određeni broj studenata), ekspresno magistriranje i doktoriranje ne malog broja pojedinaca visokih dužnosnika iz kantonalnih i dr. Organa. Sve to, s druge strane, devalvira značaj i vrijednost diploma mladih koji svoje obrazovanje stiču na, koliko-toliko, utemeljenim fakultetima/univerzitetima, pa oni (u odnosu na ove prve) imaju sve manje šanse za zapošljavanje. (Naprotiv, „kadrovi“ sa instaliranih i samo radi čistog profita organizovanih obrazovnih ustanova imaju prednost u odnosu na njih!)
  2. Sveprisutna korupcija, u kojoj gradske vlasti učestvuju, ili je nijemo posmatraju (time joj dajući svojevrsnu podršku), stvara osjećaj potpune bezperspektivnosti mladih u našem gradu i „rađa“ uvjerenje kako se na pošten način ne može ostvariti (bezmalo) ništa, posebno zapošljavanje i, s time u vezi, ostvarivanje minimalne egzistencije za život, izgradnju karijere, stvaranje porodice i sl.

Prethodno predstavlja samo ilustraciju pogubnih pojava i tendencija, a mnoge ostale će se S BiH grada Tuzle problematizirati u vremenu koje slijedi.

U narednom periodu S BiH Tuzla snažno će se zalagati za eliminisanje navedenih i drugih negativnih pojava, te za izradu i implementaciju sveobuhvatne strategije koja će dokinuti date negativnosti i stvoriti uslove za zapošljavanje mladih ljudi u gradu Tuzla. Stoga pozivamo mlade grada Tuzle da se aktivno i u punoj mjeri uključe u aktivnosti naše stranke, a svojim glasovima doprinesu njenom izbornom uspjehu. Uvjeravamo ih u iskrenost naših naznačenih namjera i maksimalnu predanost za promjenu dosadašnjeg/negativnog stanja.

PRESS SLUŽBA KV SBIH TK

Komentari

Komentara