Akšamskim ezanom večeras nastupa mjesec Ramazan

Spread the love
Rental Travel

S akšamskim ezanom večeras će nastupiti sveti islamski mjesec Ramazan.

Reha Centar

Paljenjem kandilja na brojnim sarajevskim džamijama i pucnjem iz topa s bedema Žute tabije nad Sarajevom tradicionalno će biti ozvaničen početak najodabranijeg islamskog mjeseca ramazana koji će trajati do akšamskog ezana 24. juna.

Nakon jacije-namaza večeras će biti klanjan i prvi teravih-namaz, a sutra je i prvi dan posta.

Ove godine, odnosno hidžretske 1438. godine, po islamskom kalendaru, ramazan ima 29 dana.

Posljednjih nekoliko godina ramazan u BiH pada u ljetnim mjesecima, što znači i duge dane na sjevernoj hemisferi, koji sa sobom nose i velike vrućine i sparine. Nasuprot tome, ramazan pada u najkraće, zimske dane, na južnoj hemisferi.

Najduži post ove godine u našoj zemlji trajati će 18 sati i 12 minuta.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

“Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama”, navodi Islamska zajednica u BiH.

Radiosarajevo.ba / aktuelno.ba

Komentari

Komentara