Ako Dodik želi da mrzi – neka mrzi! Ali neka prestane druge da truje svojom mržnjom!

Rental Travel

Povodom izjave Predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, prisutnima na prijemu organiziranom u povodu Dana Republike Srpske, 03.01.2014. godine, da bez oklijevanja i bilo gdje prvo kažu da su iz Republike Srpske, a da dalje ne moraju ni spominjati, Organizacija mladih Socijaldemokratske Unije Bosne i Hercegovine upućuje otvoreno pismo, i kome se navodi sljedeće:

Reha Centar

Mladima, ali i svim ostalim građanima Republike Srpske, kao i FBiH…

OM SDU BiH najoštrije osuđuje izjave i stavove Milorada Dodika, ali i svih onih koji u ovim nestabilnim, postkonfliktnim godinama rade na tome da se mržnja između naroda u Bosni i Hercegovini nastavlja širiti. Izjave Milorada Dodika, jesu najviše prisutne u javnosti, ali Milorad Dodik nije jedini koji dijeli i širi takva mišljenja, te na to također trebamo obraditi pažnju.

Ovakvi stavovi nisu nikakvi etnonacionalistički, ili pak revolucionarni stavovi, oni su samo sredstvo koje omogućava postojećim vladajućim strukturama da ostanu na vlasti. Međutim, štetnost njihove prirode ogleda se u činjenici da se njima pere mozak građanstvu i običnom narodu, kreirajući tako separacionističko raspoloženje kod građana, usložnjavajući probleme u Bosni i Hercegovini, te produbljavajući mržnju, a odvlačeći pažnju od stvarnih, egzistencijalnih problema sa kojima se suočavamo svi mi u Bosni i Hercegovini, bez obzira gdje živimo i kako se zovemo.

Mladi, ali i svi građani trebaju da jednom pogledaju svojim očima stvari kakve jesu, te da shvate, da se ovakvom retorikom svjesno zapostavljaju krucijalni egzistencijalni problemi. Mladi, neka se zapitaju šta je vlast Milorada Dodika učinila za njih? Radnici, penzioneri, nezaposleni isto tako! Ovakva retorika nije ništa drugo nego kupljenje izbornih poena, te produbljivanje mržnje, kako se građani Bosne i Hercegovine ne bi okrenuli stvarnim problemima i počeli raditi na pitanjima koja će omogućiti razvoj našeg društva. Otvaranje takvih pitanja dovodi do rušenja postojeće vladajuće strukture. Upravo zato se ona boji toga, te preventivno plasira ovakvu retoriku, koja kod našeg naroda, koji je zadojen mržnjom uvijek prolazi.

Pozivamo vas da dođete u Federaciju Bosne i Hercegovine i sami se uvjerite da su mnoge priče kojima vas truju laž. Isto tako, pozivam i mlade iz Federacije BiH, ali i sve druge, koji imaju određene predrasude, da odu u Republiku Srpsku, pa da vide stanje na terenu. Ovdje niko nikoga ne mrzi prirodno. Ovdje se mrzimo, jer nam se govori da to činimo. Jer nam se ispira mozak. Tako, tri mržnje, kreiraju dvije nove mržnje. Jedan (etno)nacionalizam stvara drugi. Vrtimo se u začaranom krugu iz kojeg ne možemo da izađemo, a strah je produkt ne znanja. Zato, pozivamo vas da se družimo i upoznamo, te da shvatimo svi skupa, da bez obzira gdje živimo i kako se zovemo, imamo iste probleme i iste interese.

Upravo oni su gradivni materijal za stvaranje nađe budućnosti! Budućnosti bez mržnje i bez onih koji su ovdje već 20 i više godina!

Ne postoje uski, etnički i entitetski interesi, već samo zajednični nacionalni, odnosno državni interesi. A opće poznata stvar je da vladajuće elite u tranzicijskim društvima, kao što je naše, uobičajeno koristi nacionalizam i strah od drugoga kako bi promovirala i ispunila svoje lične ciljeve i ambicije. Ne dozvolimo im to! Naši lideri rade to što rade pod pretpostavkom da će u ne tako dalekoj budućnosti međunarodna zajednica otići, kako bi onda oni samo učvrsili svoje položaje, te tako privatizirali dijelove zemlje sebi i svojim šegrtima, ostavljajući tako okruženje u kojem mogu da postanu konačni pobjednici.

Ne dozvolimo to! Družimo se i shvatimo da nam je ovo nametnuto. Ne dozvolimo da više budemo naivne marionete. Ne zbog drugog, nego zbog nas samih!

Predsjednik inicijativnog odbora OM SDU BiH

Hasanović Jasmin

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Komentari

Komentara

Posted In: