Ajanović: Teritorijalno ugrožavanje Bosne i Hercegovine od strane Evropske unije

Spread the love
Rental Travel

Odluka o finansiranju izgradnje Pelješkog mosta od strane Evropske unije u iznosu od 357 miliona Eura – direktno je ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović. Nedopustiva je šutnja domaćih zvaničnika na namjeru Hrvatske i Evropske unije da se gradnjom Pelješkog mosta izvrši mirnodopska okupacija BiH.

Reha Centar

Svi državni zvaničnici moraju adekvatno reagovati, jer niko nema pravo prihvatiti okupaciju države trajnim zatvaranjem jedinog morskog izlaza BiH u svijet, što će onemogućiti i gradnju luke u Neumu koja bi zbog priobalnih povoljnosti obezbijedila izraziti ekonomski prosperitet cijeloj BiH.

Izjave o navodnom pravu Hrvatske da na svom teritoriju izgrađuje most su direktna verbalna agresija na BiH, jer bi most prelazio preko teritorijalnih voda, odnosno suverenog morskog prostora BiH. Evropska unija može legalno cestovno povezati teritoriju Hrvatske prijemom BiH u Evropsku uniju, a ukoliko se nastavi teritorijalno ugrožavanje države – dužnost domaćih zvaničnika je da pokrenu arbitražu pred Međunarodnim sudom pravde, istakao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

aktuelno.ba / Press BOSS-a

Komentari

Komentara