Afrika: Irma i drugi uragani stižu s mjesta u kojem vladaju najveće suše

Spread the love
Rental Travel

Većina uragana koji u posljednje vrijeme pogađaju SAD dolaze s istog mjesta blizu obale Zapadne Afrike, a među njima i Irma, koja je opustošila Karibe i obalu Amerike

Reha Centar

Blizu Zelenortskih ostrva u Africi dolazi do “sudara” dvije potpuno različite pojave – vrućih suhih vjetrova koji dolaze iz Sahare i hladnijih i vlažnijih vjetrova koji dolaze sa vlažnih područja na jugu.

Ovi nevjerovatno snažni vjetrovi poznati su i kao afrički istočnjački mlaznjaci i ključ su razornih uragana koji dolaze do Amerike.

Vrijeme u SAD-u mijenja se od zapada prema istoku, dok se ovaj afrički vjetar kreće od istoka prema zapadu. Iako se stvaraju kroz cijelu godinu, upravo u septembru postaju najjači, gotovo smrtonosni, prenosi Express.

Ti vjetrovi prelaze preko toplih ekvatorijalnih voda i izazivaju rast toplog i vlažnog zraka iznad Atlantika. Taj natprosječno topao i vlažan zrak stvara oluje i nevjerovatno brze vjetrove koji se rijetko mogu vidjeti. Kad vjetar dosegne brzinu od 120 kilometara na sat, on postaje uragan prve kategorije.

Ukoliko su uslovi dobri, vjetrovi dosežu brzinu veću od 240 kilometara na sat. To je onda uragan pete kategorije – najjači uragan na Zemlji.

Većina ovih uragana se “razbije” iznad Kariba ili ostrva po američkoj istočnoj obali, odnosno tu završavaju.

Neki od njih pređu Meksiko i završe na Pacifiku, što se recimo i dogodilo 2014. godine kada je uragan Izel pogodio Havaje.

U svakom slučaju, uragani koji su donijeli nevjerovatne kiše došli su iz dijela planete u kojem vlada jedna od najvećih suša.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara