Adnan Sijerčić: Dosta je uvreda i poniženja žrtava Kapije i građana Tuzle!

Menprom

U toku je 14.redovna sjednica općinskog Vijeća Tuzla na čijem dnevnom redu ima 13.tačaka, od kojih za ovo javljanje treba posebno izdvojiti zaključke sa dugotajne rasprave po pitanju mogućeg puštanja na slobodu, dokazanog ratnog zločinca Novaka Đukića.

Reha Centar

Prenosimo u cijelosti zaključke po ovom pitanju:

1)Vijećnici Općinskog vijeća Tuzla upućuju javni protest i izražavaju svoje ogorčenje najavom da će se pustiti na slobodu Novak Đukić, dokazani ratni zločinac, koji je oglašen krivim od strane Suda BiH  i osuđen na 25 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva 25.maja 1995. godine na Kapiji, kojom prilikom je ubijen 71 građanin Tuzle i oko 150 građana  ranjeno.

2)Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom se prihvata apelacija Novaka Đukića i ukida drugostepena presuda, duboko je povrijedila i uznemirila žrtve zločina na Kapiji i njihove najmilije, ali i sve građane Tuzle.

3)Općinsko vijeće konstatuje, kako je Odlukom Ustavnog suda BiH došlo do opravdanog ogorčenja i uznemirenja javnosti i smatra, da će puštanje Novaka Đukića na slobodu dovesti do njegovog bjekstva.

4)Općinsko vijeće Tuzla, podržava zaključke Komisije za ljudska prava i slobode Općinskog vijeća Tuzla, te posebno insistira da se postupak protiv Novaka Đukića efikasno provede, a da tokom postupka osuđeni ratnoi zločinac ostane u pritvoru i sankcioniše u skladu sa zakonom.

Pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, da zbog opasnosti od bjekstva i velikog uznemirenja javnosti, podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora do ponovnog zakazivanja glavnog pretresa (jer su ispunjeni uvjeti iz člana 132. ZKP BiH), a vanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Novaku Đukiću, kao mjeru prisustva okrivljenog Đukića u krivičnom postupku.

5)Žrtve i porodice ubijenih trebaju satisfakciju kako bi se ostvarila svrha kažnjavanja, a javnost i građani Tuzle zahtijevaju odgovoran odnos svih nadležnih, kako u pogledu otkrivanja ratnih zločina i njihovih počinilaca, tako i u pogledu poštovanja kako domaćeg zakonodavstva i međunarodnih standarda u vođenju krivičnih postupaka, što podrazumijeva da se nisu smjela i ne smiju ignorirati načela iz Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koja temeljem člana II.2 Ustava BiH ima prioritet nad domaćim zakonodavstvom.

6)Zahtijeva se od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine, Ureda Visokog predstavnika i drugih relevantnih organa, da se uključe u otklanjanju pravnih praznina i rješavanju opasnog pravnog presedana, koji je nastao nepoštivanjem osnovnih pravnih načela kada je u pitanju primjena krivičnog zakona i nastao ignoriranjem Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i prakse Suda u Strazburu, a sve sa ciljem izricanja sankcije zasnovane na zakonu za osobe čija je krivica za ratni zločin nedvosmisleno dokazana.

Općinsko vijeće Tuzla

7)Preporučuje se Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima ispita da li ima zloupotreba i povrede službene dužnosti od strane postupajućih sudija u predmetu Novaka Đukić i sličnim predmetima, te da sačini analizu koliko sličnih predmeta ima i kakve posljedice može imati po pravnu sigurnost, kao i koje posljedivce može imati po prava žrtava vođenje krivičnih postupaka u situaciji, kada redovni sudovi i Ustavni sud BiH ima dvostruke aršine (prije donošenja presude Maktouf Damjanović i poslije nje).

8)Osim organima pravosuđa ove zaključke, kao i zaključke Kolegija Vijeća i Komisije za ljudska prava i slobode, na jezicima naroda BiH i engleskom i po mogućnosti drugim svjetskim jezicima putem e-maila dostaviti Visokom predstavniku za BiH, Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću Ministara BiH, Ministarstvu pravde BiH, Generalnoj skupštini UN-a, Vijeću za implementaciju mira, Sudu u Starzburu i svim relavantnim domaćim i inostranim medijima.

U izjavi za naš portal, predsjednik Stranke za BiH Tuzla i vijećnik u Općinskom Vijeću, Adnan Sijerčić, nam je rekao da je jako povrijeđen i samom ideojm i mogućnošću da bi se jedan dokazani i osuđeni ratni zločinac mogao naći na slobodi, te da će Stranka za BiH na državnom nivou, ali i sam kao vijećnik i građanin Tuzle uticati na sve meritorne institucije ove zemlje da do toga, ipak ne dođe.

Općinsko vijeće Tuzla

“Želimo zaštititi, prije svega porodice žrtava naš grad, istinu, pravdu i pravo, te ćemo s tim u vezi dopis takvog sadržaja uputiti i na sve međunarodne institucije, koje također ne bi smjele ćutati, pred uvredama i poniženjima, koje doživljavamo, te da se ratni zloćinac Novak Đukić nađe tamo gdje mu je i mjesto.” Istakao je za naš portal, Adnan Sijerčić.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara