Zlatni ljiljani Tuzle obilježili godišnjicu smrti svog saborca Bime Adžajlića

Spread the love
Menprom

Udruženje dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan Grada Tuzle već duže vrijeme obilježava godišnjice pogibija ili smrti svojih saboraca.

Reha Centar

Tako su se danas zlatni ljiljani Tuzle zajedno sa porodicom Bime Adžajlića te predstavnicima demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Tuzle, okupili na mezaru svog saborca Bime Adžajlića, kako bi još jednom iskazali svoje poštovanje i odali mu počast za sve što je uradio za Bosnu i Hercegovinu.

Pored članova porodice na mezaru su bili prisutni i saborci Bime Adžajlića iz jedinice za specijalne namjene, te resorni ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Zoran Blagojević koji je također i sam bio dio jedinice u kojoj je bio i Bimo Adžajlić.

“Nastavljamo svoju započetu misiju a to je da na godišnjicu smrti ili pogibije zlatnih ljiljana obilazimo njihova grobna mjesta i mezare kako bi pokazali da nismo i nećemo zaboraviti njihovu hrabrost i doprinos koji su dali za slobodu koju danas imamo”- kazao je kratko predsjednik UDNRP Zlatni ljiljan Grada Tuzle” Edin Haračić-Klej.

Bime Adžajlića su se sjetili i njegovi saborci Samir Imamović, Jozo Nišandžić te resorni ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević.

“To je bio junak vremena, neko kome sam se divio i njemu i njegovoj hrabrosti. Bio je vedrog duha, uvijek nasmijan i bodrio je nas djecu koji smo tada imali tek 20 ak godina. Volio je ljude ali i život ali ono što ni danas ne razumijem je činjenica da je i sam govorio kako je spreman dati upravo to najvrednije, život, za slobodu svog naroda i domovine. Hrabrio nas je, a mi smo ga voljeli i poštovali kao starijeg. I ovo “starijeg” zvuči pomalo čudno jer imao je samo 33. godine”- prisjetio se lika i djela Bime Adžajlića Jovanović.

U ime porodice svim prisutnim se zahvalio njegov sin koji je u momentu njegove pogibije imao samo godinu dana.

“Oca nisam upamtio ali mi mnogi kažu da ličim po svim karakternim crtama na njega. Ponosan sam na to kao i činjenicu da ste svi vi koje je on volio danas ovdje kako bismo se svi zajedno sjetili mog oca. Hvala vam od srca što ga niste zaboravili i što ga se sjećate”-kazao je na kraju obilježavanja godišnjice pogibije Bime Adžajlića, njegov sin Semir.

Podsjećanja radi, Bimo Adžajlić je bio pripadnik elitnih jedinica Armije RBiH. Rođen je 1960. godine u Nikšiću u Crnoj Gori a odmah po izbijanju agresije na našu zemlju priključio se jedinicama Armije RBiH. U oslobodilačkoj akciji na Gredi ostaje bez noge, minibusom sa još nekolicinom ranjenika kreće ka Zenici na liječenje a taj minibus je pogođen agresorskom granatom gdje je podlegao. Prema izjavama svih onih koji su poznavali Bimu radilo se o neustrašivom borcu, veseljaku i velikom optimisti da će Armija BiH i njeni borci pobijediti i da će Bosna dočekati uzdah slobode koji nažalost on nije dočekao.

Komentari

Komentara