Najava izložbe: ”Stare i rijetke knjige iz jezika i književnosti u Legatu prof. dr. sc. Ismeta Smailovića”

Spread the love
Menprom

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika organizirat će se manifestacija ”Ismet Smailović: Maternji jezik i ljubav prema domovini”, a u sklopu tog programa bit će upriličena izložba ”Stare i rijetke knjige iz jezika i književnosti u Legatu prof. dr. sc. Ismeta Smailovića”.

Reha Centar

Izložba će biti postavljena od 15. do 22. februara 2023. godine u holu Filozofskog fakulteta u Tuzli, a manifestacija svečanog otvaranja izložbe bit će upriličena 21. februara u amfiteatru A2 u 12:00 sati. Organizatori izložbe su JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” u Tuzli i Odsjek za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli. Autor izložbe je Jusuf Džafić, bibliotekar u Biblioteci ”Behram-beg”.

Na izložbi će se moći pogledati raritetni potpisani romani Derviša Sušića, knjige Safveta-bega Bašagića, Alije Nametka, Antuna G. Matoša, Tina Ujevića i mnogih drugih.

Profesor Ismet Smailović (1921–2018) bio je istaknuti naš lingvist. Doktorirao je na Zagrebačkom univerzitetu, a kao profesor predavao je u nekoliko tuzlanskih srednjih škola, eda bi do penzije radio na Pedagoškoj akademiji u Banju Luci. Objavio je na desetine naučnih i stručnih radova te pet knjiga.

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara