24. Međunarodni festival dokumentarnog filma Tuzla

Spread the love
Menprom

Tuzla će od 22. do 24. oktobra 2022. godine ponovo biti domaćin Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Kao što je već u javnosti poznato, Tuzla je za vrijeme bivše Jugoslavije imala značajan festival dokumentarnog filma koji je okupljao velika imena iz filmskog svijeta. Festival je doživio svoja 23. izdanja i nažalost zbog ratnih zbivanja je prekinut. Organizacije “Human“, “Magic Factory” i “Eventus” odlučile su da revitaliziraju festival i nastave tamo gdje je stao, tako da će ove godine biti organiziran 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma.

Reha Centar

Na festivalu će svi zainteresirani imati priliku da pogleda nekoliko izvanrednih dokumentarno-muzičkih filmova, kao što su: „Skroz Sarajevo“ reditelja Nenada Đurića, a publiku će pozdraviti i Adnan Šran, vođa benda Skroz. Tu su i „Svjetla Sarajeva“ dokumentarni film Srđana Perkića o bendu ‘Zabranjeno pušenje’ i značaju koji Skenderija ima za glavni grad BiH, radi se o emotivnoj odi simbolima jednog vremena. U okviru festivala u kinu Kaleidoskop bit će prikazan i film „Foxy Head“ reditelja Damira Pirića. Foxy Head je sarajevski blues rock bend okarakteriziran kao „sarajevska blues eksplozija“. Nakon filma tuzlanska publika moći će u bivšem klubu Underground da uživa u svirci pomenutog benda.

Tu su i dokumentarci: „Posljednji glasovi“ Gorana Dujakovića koji u fokus stavlja zanemarenu istoriju partizanske borbe na prostoru Bosne i Hercegovine s naglaskom na spomeničku arhitekturu i rijetka svjedočanstva živih učesnika NOB-a, koji su sada i posljednji svjedoci toga vremena. „Slike iz života bh. filma“ autora i filmskog snimatelja Mustafe Mustafića, fokusira se na historiju bh. kinematografije te se kroz njegov sadržaj može vidjeti koliki je značaj dokumentarnog i igranog filma u izgradnji sveopće kulture Bosne i Hercegovine.

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolji film kao što je to bilo i prije bit će nagrađen statuom “Rudar”. Festival dokumentarnog filma održat će se od 22. do 24. oktobra 2022. godine u kinu Kaleidoskop.

Program 22. – 24. oktobar 2022.

KINO KALEIDOSKOP

SUBOTA 22.10.2022.

17:00 – POSLJEDNJI GLASOVI

Bosna i Hercegovina / 112min

Goran Dujaković

19:30 – SKROZ SARAJEVO

Bosna i Hercegovina / 77min

Nenad Đurić

NEDJELJA 23.10. 2022.

17:00 – SLIKE IZ ŽIVOTA BH FILMA

Bosna i Hercegovina / 90min

Mustafa Mustafić

19:30 – SVJETLA SARAJEVA

Bosna i Hercegovina / 68min

Srđan Perkić

PONEDJELJAK 24.10.2022.

19:30 – FOXY HEAD

Bosna i Hercegovina / 94min

Damir Pirić

Više informacija o ulaznicama na www.tff.ba i na 035/258-267

aktuelno.ba

 

Komentari

Komentara