Održana 22. vanredna sjednica Vlade TK: Podrška projektima održivog povratka

Spread the love
Menprom

U okviru realizacije programa „Podrška povratku prognanih osoba“, Vlada je danas dala saglasnosti na pet odluka Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, kojom se odobravaju sredstva, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka. Gradu Tuzla je, za asfaltiranje putnog pravca prema izvorištu mineralne vode i puta Vardice od lokalnog puta Previle do Repuševca u Mjesnoj zajednici Dragunja odobreno 20.000,00 KM. Gradu Lukavac je, za vanjsko uređenje spomen obilježja u naselju Babice i rehabilitaciju lokalne cestovne mreže u naselju Haluge u Mjesnoj zajednici Babice, odobreno 25.909,65 KM. Za asfaltiranje u Mjesnoj zajednici Kučić Kula, Gradu Zvornik je odobreno 29.989,00 KM, a 49.000,00 KM je odobreno Općini Kalesija za rekonstrukciju kolovoza lokalnog puta, dionica Baljkovica-Zukići, Mjesna zajednica Zukići. Opštini Bratunac je odobreno 29.975,40 KM za sanaciju i asfaltiranje lokalnog puta u mjestu Zapolje u MZ Tegare u Bratuncu.

Reha Centar

Ostale odluke

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je dala prethodnu saglasnost na prijedlog Odluke Upravnog odbora JU Univerziteta u Tuzli o dopuni Odluke o iznosu participacije i školarine u troškovima sva tri ciklusa studija na fakultetima/Akademiji Univerziteta u Tuzli počev od 2022/23. godine. Ovim je omogućeno da redovni studenti prvog i prvog i drugog integrisanog ciklusa studija, državljani Bosne i Hercegovine, koji se finansiraju iz Budžeta Tuzlanskog kantona i redovni studenti koji se sami finansiraju, a pripadaju boračkim kategorijama koje su definisane Zakonom o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, u akademskoj 2022/23. godini plaćaju 50% iznosa participacije, odnosno 50% iznosa školarine utvrđene Odlukom, Studenti koji pripadaju ovim kategorijama, a koji su prilikom upisa u akademskoj 2022/23. godini uplatili puni iznos participacije odnosno školarine, više uplaćeni iznos uračunati prilikom upisa u ljetni semestar za upisanu akademsku godinu.

Vlada je danas odobrila 80.000,00 KM Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine, u svrhu realizacije projekta „Usmena historija i priče za budućnost“.

Vlada je danas dala saglasnost na tekst Protokola o načinu regulisanja međusobnih obaveza između Vlade Tuzlanskog kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskog suda u Lukavcu i Grada Lukavac u cilju izgradnje nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu. Treba napomenuti da je postojeća zgrada suda u vrlo lošem stanju, te da njeni kapaciteti kao i veličina sudnica i drugih prostorija ne zadovoljavaju potrebe suda.

Vlada je danas Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Pomoć vjerskim zajednicama.

Također, danas je Vlada utvrdila i Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Mediji za 2022. godinu. Ovim programom Vlada, kao i svake godine, kroz podršku objektivnom radu medija nastoji pomoći realizaciju medijskih projekata koji za cilj imaju, afirmaciju poduzetništva, obrtništva, umjetničkih i starih zanata, razvoj i unapređenje poljoprivrede, privredni razvoj, te promovisati racionalno korištenje energije, prirodnih i mineralnih resursa, te upotrebu obnovljivih izvora energije.

Zbog ukazane potreba za nabavku opreme u Ministarstvu kulture, sporta i mladih, Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama i dopunama Programa rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava za2022. godinu. U okviru Programa kapitalnih izdataka za korisnike budžetskih sredstava, Vlada je danas donijela više odluka o odobravanju sredstava za realizaciju planiranih nabavki.

Vlada je danas usvojila Dopunu izvještaja o implementaciji Programa o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave u Tuzlanskom kantonu u 2021. godini.

aktuelno.ba

 

 

Komentari

Komentara