Izbor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH velika neizvjesnost

Spread the love
Rental Travel

Broj budućih glasova za pojedine kandidate za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH predstavlja veliku neizvjesnost. Bakir Izetbegović ukoliko bi ponovio rezultat sa prošlih izbora cca 162.000 glasova, teško da bi bez dodatnih novih glasova osigurao mjesto u Predsjedništvu BiH.

Reha Centar

Izetbegoviću ne ide na ruku kandidatura Cerića koji bi mogao upravo od Izetbegovića uzeti ključne glasove za njegovu pobjedu. Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH (IZ BiH), računa na glasove dijela glasača iz IZ BiH, koji nisu glasovi SDA, dio iz glasačke baze

Bakira Izetbegovića, ali i na dio od 110.000 glasova Harisa Silajdžića sa prethodnih izbora, što bi ga dovelo u ravnopravnu poziciju sa Izetbegovićem. Ukoliko bio se napravio dogovor Izetbegović- Cerić, jedan od njih bi zasigurno (p)ostao član Predsjedništva BiH i tako bi bili  prevaziđeni unutrašnji sukobi u SDA, a  i  eventualne podjele u okviru IZ BiH.

Sa sporazumom Izetbegović-Cerić, odnosno dogovorom stranaka i pojedinaca desnog centra SDA bi bila jedini veliki pobjednik općih izbora. Gubljenjem izbora za člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bi neupitno povukao i SDA u političku prošlost. Očigledno da SDA i Izetbegović nemaju partnera i da su pojedine stranke iz entiteta Federacija BiH usmjerene na izbacivanje SDA iz vlasti. Upravo je na Izetbegoviću i SDA odluka oko okupljanja saveza na poziciji desnog centra i dogovora sa Cerićem. Iako SDA ima dobre rezultate sa prošlih lokalnih izbora i popriličnu podršku Turske, a Izetbegović kontrolu na SDA i mjesto člana Predsjedništva BiH, to nikako nisu garanti da će SDA i Izetbegović ostvariti željene rezultate.

Čak i u slučaju  ponovljenog rezultata sa lokalnih izbora, SDA nije sigurna da će biti dio vlasti i prijeti joj dugogodišnja izolacija i apstinencija u političkom upravljanju u BiH, jer dvojac Komšić-Radončić žele ovladati političkom scenom u Federaciji BiH i eliminirati SDA kao vodeću političku stranku.

AKTUELNO.BA

Komentari

Komentara

Posted In: