Manifestacija “450 godina Gazi Turali-begovog vakufa”VIDEO

Spread the love
Rental Travel

Manifestacija kojom se obilježava 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli započela je press konferencijom koja je upriličena u četvrtak 10. februara 2022. godine.

Reha Centar

Na konferenciji održanoj u sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Tuzla govorili su muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović i glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Gazi Turali-beg je u Tuzli sagradio džamiju, mekteb, han, hamam, vodovod i 38 dućana. Sve to je uvakufio zajedno s 1/4 slane vode tadašnjeg rudnika soli i velikim brojem zemljišnih parcela. Pored toga 300.000 srebrenih dirhema dao je, između ostalih svrha, i za poticaj trgovine i poduzetništva.

Muftija Fazlović je istakao da je godišnjica koju ove godine obilježavamo – 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, jedno je od najdragocjenijih povijesnih svjedočanstava o veličini djela ljudi ove zemlje i ovoga grada.

„Plemeniti Gazi Turali-beg bio je vizionar, dobro je razumijevao društvo i najvažnije segmente njegovog razvoja. Njegov vakuf obuhvatao je džamiju i mekteb, mjesta gdje se čovjek duhovno i intelektualno izgrađuje, ali i druga materijalna dobra koja su u to vrijeme snažno podstakla urbani i privredni razvoj grada Tuzle. Zato su Gazi Turali-beg i njegovo veliko dobročinstvo iznimno važni za ovaj grad i sve njegove građane. Povodom godišnjice Gazi Turali-begovog vakufa, iskazujemo ponos na generacije prije nas, kao i našu zahvalnost najistaknutijima među njima. Dozvolite mi da uz ovu godišnjicu iskažem zahvalnost i svim vakifima našeg vremena. Sa zadovoljstvom možemo govoriti o istaknutim pojedincima među nama koji istrajavaju u obnovi i unaprjeđenju Gazi Turali-begovog, Behram-begovog, kao i drugih vakufa. Uz Allahovu pomoć, nastavit ćemo u našim institucionalnim nastojanjima da se vakufi čuvaju i razvijaju kao nezamjenjivi zalog i osnova za misiju koju u našem narodu i ovoj zemlji ima Islamska zajednica“, kazao je muftija Fazlović.

Kako bi se ukazalo na značaj Gazi Turali-begovog vakufa u vremenu kada je nastao ali i njegov veliki značaj za muslimane i cijelu Islamsku zajednicu danas, u Džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli, sutra će hutbu govoriti reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Povodom ovog značajnog jubileja Muftijstvo tuzlansko je 15. februar – datum kada je Gazi Turali-begova vakufnama upisana u registar šerijatskog suda u Čačku – proglasilo datumom od posebnog značaja.

 

Glavni imam hafiz Huskanović na press konferenciji je istakao da je jedan od ciljeva manifestacije podsjetiti na temljene i univerzalne vrijednosti Gazi Turali-begovog vakufa i njegovog dobročinstva. Gazi Turali-beg je najznačajniji vakif sjeveroistočne Bosne i jedan od najvažnijih ličnosti u historiji Bosne i Hercegovine, a ostavio je neizbrisiv trag na historiju ovog grada i regije.

„Veliki dobrotvor, sa časnom titulom Gazije, utemeljitelj je grada i najveći dobrotvor u višestoljetnoj historiji Tuzle. Stoga s ponosom organizujemo program koji za cilj ima promociji njegovih hajrata i nastavak istih kroz aktivnosti Medžlisa Tuzla, a uz podršku Mufitjstva tuzlanskog i u saradnji s Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom „Behram-beg“ i drugima. Program obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa obuhvata niz različitih aktivnosti koje će se realizovati tokom cijele tekuće godine počevši od 10. februara“, kazao je hafiz Huskanović.

Od planiranih aktivnosti hafiz Huskanović je istakao mevludsku svečanost u Gazi Turali-begovoj džamiji koja će bit upriličena u ponedjeljak 14. februara 2022. godine poslije jacija-namaza. Dio programa obilježavanja ovog jubileja bit će svečana akademija, naučni skup o Gazi Turali-beg, promocije knjiga, takmičenje u hifzu, različite posjete, svečano potpisivanje ugovora sa stipendistima Medžlisa Tuzla, darivanja knjiga, posjete i druge aktivnosti koje za cilj imaju afirmaciju zadužbine (vakufa) po ugledu na plemenite vakife.
Nestale su mnoge vrijednosti koje su stoljećima svjedočile veličinu ovog vakufa. Jedini dokument koji nas danas podsjeća na znamenitog Gazi Turali-bega jeste njegova vakufnama, jedini sačuvani pisani trag iz 16. stoljeća u Tuzli.

Ranijom odlukom Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tuzla 15. februar se obilježava kao Dan Medžlisa Tuzla.

aktuelno.ba / MIZ Tuzla

Komentari

Komentara